2019. május 23. csütörtökDezső
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megfontolja Olmert az új arab "területet békéért" javaslatot

2007. március 11. 15:40, utolsó frissítés: 15:40

Az izraeli miniszterelnök vasárnap kijelentette, hogy kész "komolyan kezelni" az arab békekezdeményezést, amely az 1967-ben megszállt területekről való kivonulás feltétele mellett a kapcsolatok normalizálását ajánlja fel Izraelnek.

"Többször is kijelentettük, hogy a szaúd-arábiai kezdeményezés olyan javaslat, amit készek lennénk komolyan kezelni, és álláspontunkat azóta sem változtattuk meg" – mondta Ehud Olmert az izraeli kabinet szokásos heti ülése, és Mahmúd Abbász palesztin elnökkel tervezett vasárnapi találkozója előtt minisztereinek.

A Szaúd-Arábia nevéhez fűződő kezdeményezés szerint, ha Izrael kivonul az 1967-es hatnapos háborúban megszállt területekről, az arab országok elismerik államként és normalizálják vele kapcsolataikat.

A tervet 2002-ben az Arab Liga elfogadta, de Izrael fenntartásokat fogalmazott meg vele szemben. Mindenekelőtt ellenállt a felhívásoknak, hogy hajtson végre teljes kivonulást Ciszjordániából és Kelet-Jeruzsálemből, és ellenvetéssel élt azzal szemben is, hogy a terv közvetve megfogalmazza a palesztin menekültek jogát a visszatérésre. Cipi Livni izraeli külügyminiszter tíz nappal Olmert kijelentése előtt is ebben a szellemben nyilatkozott, kijelentve: Izrael számára "jelenlegi formájában" elfogadhatatlan a béketerv.

A tervet ismét napirendre tűzik az Arab Liga márciusi rijádi csúcsértekezletén. "Nagyon reméljük (...), hogy Rijádban a szaúdi tervben megjelenő pozitív elemek ismét megerősítést nyernek, ami talán javítja a Palesztin Hatósággal való tárgyalások esélyeit" – mondta erre utalva Olmert vasárnap. (mti/ap)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS