2019. aug. 25. vasárnapLajos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Robbanásokkal kezdődött a bagdadi Irak-konferencia

2007. március 10. 13:15, utolsó frissítés: 13:15

Több robbanás történt szombaton Bagdadban, a nemzetközi Irak-értekezletnek helyt adó külügyminisztérium épületénél. Egyes hírek szerint két, más hírek szerint három robbanás történt az iraki külügyminisztérium és a Rasheed szálloda közötti övezetben. Szemtanúk a robbanások hangjából aknagránátok becsapódására következtettek. Áldozatokról egyelőre nem érkezett hír.

Az iraki külügyminisztériumban szombaton kezdődött meg az Irak stabilizálását célzó nemzetközi értekezlet, amelyen az arab országgal szomszédos államok, az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt tagállama, az Arab Liga és Egyiptom képviselői vesznek részt. A konferencián 17 ország képviselteti magát.

Az Irak-értekezlet egyesek szerint nyitánya lehet az Egyesült Államok és Irán közötti jeges kapcsolatok enyhítésének. A két ország képviselői ugyanis nyitva hagyták a lehetőséget, hogy szemtől szembe eszmét cseréljenek az iraki helyzetről. Amerikai részről nem zárták ki a közvetlen tárgyalásokat a szíriai küldöttséggel sem.

A résztvevők azonban nagyon eltérő célokkal érkeztek a tanácskozásra. Az amerikaiak fő célja az, hogy minél több országot bevonjanak az iraki káosz megszüntetésének nehéz munkájába, és ezzel hosszabb távon lehetővé váljék számukra, hogy kivonhassák csapataikat az országból. Az irániak és a szíriaiak minden bizonnyal cáfolni akarják azt az amerikai vádat, amely szerint támogatják az iraki radikális csoportokat, és ezzel hozzájárulnak a szomszédos országban uralkodó anarchiához.

Az iraki szunnita pártok és ammáni, kairói, rijádi támogatóik azt remélik, hogy a konferencia után az amerikaiak nyomást gyakorolnak majd a bagdadi síita vezetőkre, hogy fékezzék meg a síita milíciákat, amelyek gyilkos támadások sokaságát indítják a szunnita kisebbség ellen. A túlnyomórészt síitákból és kurdokból álló iraki kormány mindenekelőtt pénzügyi segélyeket remél, s az ország adósságainak elengedését várja az összejöveteltől. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS