2019. október 22. keddElőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Budapest: reméli a főkapitány, hogy március 15-én békés ünneplők nem kapnak a gumilövedékekből

2007. március 09. 16:07, utolsó frissítés: 16:52

A felfegyverkezett, a rendőri állományra közvetlen veszélyt jelentők rendzavarókkal szemben a rendőrség március 15-én is alkalmazni fogja a gumilövedéket, mert erre a rendőrségi törvény felhatalmazza – közölte Bene László altábornagy, országos rendőr-főkapitány pénteken Budapesten.

Tájékoztatása szerint intézkedtek, hogy március 15-én ne fordulhasson elő, hogy olyan emberek sérülnek meg, akik a rendőri felszólítás ellenére ugyan nem hagyták el a helyszínt, de nem felfegyverkezve támadnak a rendőrökre. A gumilövedékek használatára a biztosítás parancsnoka adhat engedélyt, illetve a helyszíni parancsnok abban az esetben, ha az engedély megkérésére nincs ideje.

Míg korábban az úgynevezett oszlató sorfalban voltak a "tűztámogatást biztosító egységek", azaz a gumilövedéket kilövő rendőrök, addig március 15-én a helyszíni parancsnok mellett lesznek és csak a helyszíni parancsnok engedélye alapján, az általa meghatározott irányba és személyekre lőhetnek,


és csak lábra adhatják le a célzott lövéseket.


Bene hangsúlyozta: a rendőrség "méltóságteljes, nyugodt és az ünnepnek megfelelő hangulatú" megemlékezésre készül és nem a rendezvényeket kívánják biztosítani, hanem biztonságot akarnak szolgáltatni mindenkinek, aki részt vesz a rendezvényeken és a törvények tiszteletben tartásával fejezi ki a véleményét. Mint mondta, ígéretet kaptak arra a rendezvények szervezőitől, hogy biztonsági kérdésekben együttműködnek a rendőrséggel.

A főkapitány beszámolt róla: jelentős fejlesztéseket hajtottak végre az elmúlt hónapokban, átgondolták a taktikai eljárást, és felkészítették az állományt. Kérdésre válaszolva elmondta: a rendőrség és a nemzetbiztonsági hivatal szorosan együttműködik, rendszeresen kicserélik információikat. Mint mondta, most is vannak információik arról, hogy egyes csoportok rendbontásokat terveznek március 15-én. Szavai szerint a rendőrség álláspontja ezzel kapcsolatban az, hogy nem szabad ezeket "kifejlődni hagyni", és olyan körülményeket kell teremteni, hogy ezek a csoportok ne tudják végrehajtani terveiket.

Hangsúlyozta: arra számítanak, hogy nyugodt, békés ünneplés lesz az országban és a rendezvények döntő hányadán a rendőrség minimális jelenléte bőségesen elegendő lesz. Arra az esetre, ha például Budapesten rendzavarás lenne, megfelelő erővel rendelkeznek, és kiválasztották a bevonandó egységeket, de a biztosítást alapvetően a Rendészeti Biztonsági Szolgálat és a Budapesti Rendőr-főkapitányság csapatszolgálati állományára épül - mondta.

A főkapitány egy kérdésre válaszolva nyomatékosította: nem kapott sem Petrétei József rendészeti minisztertől, sem a kormánytól utasítást arra, hogyan kezeljék a rendezvényeket. A jogszabályok világosan szabályozzák, mi a rendőrség tennivalója, és "mi utasítás, tanács nélkül is képesek vagyunk a feladatok megszervezésére és végrehajtására" – mondta. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS