2019. május 24. péntekEszter, Eliza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Iráni atomerőmű: sürgeti az orosz vállalkozót Teherán

2007. március 09. 16:02, utolsó frissítés: 16:02

Az iráni atomenergia-ügynökség alelnöke sürgette Oroszországot, hogy még márciusban szállítsa le a fűtőelemeket a dél-iráni Busehrben készülő nukleáris erőműhöz, teljesítve vállalt kötelezettségeit. "Irán kész pótlólagos pénzeszközök rendelkezésre bocsátására annak érdekében, hogy a busehri erőműépítés a kitűzött időben befejeződhessen" –közölte Mohammad Szaidi pénteken, moszkvai látogatása végén a Vesztyi 24 orosz hírtévé szerint.

Az erőművet építő orosz Atomstroyexport nak és az orosz atomenergia-ügynökségnek, a Roszatomnak szeptemberben kell üzembe helyezni a berendezéseket. Szaidi egyébként úgy ítélte meg, hogy az Atomstroyexport minden munkát a menetrend szerint végez, és mindössze "kisebb finanszírozási gondok" merültek fel orosz részről.

A Roszatom és az Atomstroyexport az irániakat kárhoztatta a fizetési késedelmekért. A Roszatom két hete arra utalt, hogy a fűtőelemek szállítása elhúzódhat az erőmű beindításával együtt.

Oroszország és Kína az ENSZ Biztonsági Tanácsában igyekezett megóvni a túlságosan kemény újabb szankcióktól Iránt, amely minden nemzetközi nyomás ellenére vonakodik felfüggeszteni urándúsítási tevékenységét. Oroszország aláásná jó hírnevét, ha ez idő tájt atomfűtőelemeket szállítana Iránnak – mutattak rá moszkvai megfigyelők. (mti/itar-taszsz)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS