2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A világ zöld élharcosává válhat Európa

2007. március 09. 14:44, utolsó frissítés: 14:45

Előremutató energiapolitikai határozat-tervezettel álltak elő az Európai Unió tagállamainak vezetői. Ha az Európai Bizottság el is fogadja a szigorú vállalásokat tartalmazó dokumentumot – és erre jó esély van - , Európa a világ zöld élharcosává válhat.

Szigorú fellépés várható az üvegház-hatást okozó gázemissziók ellen, és 2020-ig az EU energiaszükségletének ötödét megújuló energiaforrásokból szeretnék nyerni. Ugyanakkor nincsen mindenki megelégedve azzal, hogy a tervekben nukleáris energia is szerepel, mint a globális felmelegedés elleni küzdelem egyik lehetséges alternatívája.

A határozat értelmében 2020-ig az 1990-es évekbeli szinthez képest 20%-al csökkentenék az EU emissziós értékeit. Ugyaneddig az időpontig az autók és kamionok 10%-a biodízel kell legyen.

Az intézkedés-csomag José Manuel Barroso EB-elnök szerint “az eddigi legambiciózusabb határozat, amit valaha is elfogadtak”. Az EU vezetői abban reménykednek, lépésük arra bátorítja a világ nagy szennyezőit, például az Egyesült Államokat vagy Kínát, hogy hasonlóan szigorú emissziós korlátozásokat fogadjanak el. Ez annál is inkább sürgető, mert Európa csak mintegy 15%-át termeli a levegőt szennyező széndioxidnak, tehát nem valószínű, hogy az EU önmérséklete látványos változást eredményez globális szinten. (ap)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS