2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Franciaország: tilos erőszakos cselekményt lefilmezni és a neten terjeszteni

2007. március 09. 12:48, utolsó frissítés: 12:48

Franciaország törvényt alkotott a Nyugat-Európában terjedő brutális utcai erőszak, a "happy slapping" visszaszorítására: öt évig terjedő börtönbüntetéssel és 75 ezer euró pénzbüntetéssel sújtható az, aki valóságos erőszakos cselekményt filmre vesz, és azt terjeszti anneten, kivéve, ha az illető hivatásos újságíró.

A szabályozást a franca hatóságok egy kiterjedt új büntetőtörvénybe foglalták bele, amely szerdán lépett életbe. Legfőbb indítványozója Nicolas Sarkozy belügyminiszter, államfőjelölt volt. Jogi szakértők szerint Európában ez az első ilyen jellegű törvény. Bírálói azt mondják, hogy ügyetlen, kvázi-diktatórikus kísérlet a jelenséggel szembeni fellépésre.

Nyugat-Európa több országában néhány hónapja terjed az a szokás, hogy fiatalok közterületen kiszemelnek maguknak valakit – akár felnőttet, akár gyermeket, de leginkább külföldit –, bántalmazzák, ezt közben mobillal filmre veszik, majd mobilhálózaton vagy a neten terjesztik. Ritkábban előfordul az is, hogy a filmező nem tartozik az erőszakos cselekményt provokálók közé.

A sajtószabadság védelmezőit is meglepte az újonnan életbe lépett törvény, szerintük nemkívánatos mellékhatása van: a szólásszabadság megsértése. A Ligue Odebi, a netes szólásszabadságért küzdő szervezet szerint gátat vet annak is, hogy az állampolgárok dokumentálni tudják az esetleges rendőri brutalitást. Ezzel a törvénnyel a nyugati országok közül Franciaország sérti meg leginkább az információs és szólásszabadságot – jelentette ki a szervezet.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) franciaországi központú, nemzetközi jogvédő szervezet közölte: érthető, hogy kormány le akar csapni a "happy slapping"-re, de félő, hogy a törvény alapján megbüntetik majd azokat a hétköznapi embereket, akik csupán azt teszik, amit az újságíróknak szabad. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS