2020. június 3. szerdaKlotild
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nőnapi ajándék: legalizálták az abortuszt Portugáliában

2007. március 09. 10:57, utolsó frissítés: 10:57

Nagy többséget kapott tegnap a portugál parlamentben a művi vetélést legalizáló új törvény, amelyet szimbolikusan a Nemzetközi Nőnapon fogadtak el. Februárban Portugáliában népszavazást tartottak a terhességmegszakítás törvényesítéséről, amelyet a szavazók több mint 59 százaléka támogatott, de a választáson a jogosultak kevesebb mint 50 százaléka vett részt.

A népszavazás az alacsony részvétel miatt nem lett ügydöntő, de annak eredményét a kormány felhatalmazásnak vette az abortusztörvény liberalizálásához.

Lengyelországgal, Írországgal és Máltával együtt Portugália eddig azon európai országok közé tartozott, ahol a legszigorúbb abortuszellenes törvények vannak érvényben: az ibériai országban eddig csak nemi erőszak, az anya életének veszélyeztetettsége, illetve a születendő gyermek súlyos egészségkárosodása esetén lehetett büntetlenül megszakítani terhességet.

Egy családtervezéssel foglalkozó szervezet adatai szerint Portugáliában 2005-ben 18 ezer nőn hajtottak végre illegális abortuszt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS