2019. október 18. péntekLukács
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

EU: csökken a különbség a nemek közt, de még mindig sok az akadály a nők előtt

2007. március 08. 12:47, utolsó frissítés: 12:47

Az új munkahelyek háromnegyedére immár nőt alkalmaznak az Európai Unióban, de a két nem között még mindig jelentős a foglalkoztatási és fizetéskülönbség, és a nőket számos akadály sújtja - derül ki az Európai Bizottság jelentéséből, amelyet szerdán tettek közzé Brüsszelben.

Az ezredforduló óta 8 millió munkahely jött létre az EU-ban, ebből 6 milliót nők töltöttek be. Az egyetemet végzettek 59 százaléka immár a gyengébb nem soraiból kerül ki. Az asszonyok ugyanakkor még mindig átlagosan 15 százalékkal kevesebbet keresnek, mint a férfiak.

Vladimír Spidla, az esélyegyenlőségért is felelős biztos azt is elmondta, hogy egy friss uniós közvélemény-kutatás azt mutatja: az emberek 77 százaléka szerint több nőt kellene cégvezetői vagy parlamenti képviselői pozícióban foglalkoztatni. Viviane Reding informatikai biztos szolgálatának összeállítása szerint pedig a nők átlagosan csak 22 százalékban részesednek a számítógépes foglalkozásokból.

A témáról nemrégiben tanácskozást tartottak az Európai Parlamentben is. Ezen Gurmai Zita (MSZP) magyarországi képviselő elmondta: a jelenlegi különbség olyan egyéb szociális szakadékokból is ered, mint a nők elleni diszkrimináció vagy az a tény, hogy a részmunkaidőben dolgozók nagyobb része még mindig nő.

A képviselő sürgette az ez irányban tevékenykedő szervezetek hálózatának megteremtését, kvóták uniós szintű meghatározását a cégek számára, valamint részletes éves elemzéseket a fizetések közti különbségekről. Úgy vélte, az unióban nem tesznek eleget azért, hogy a nők össze tudják egyeztetni a családi kötelezettségeket a munkával, és javulásra van szükség még abban is, hogy a férfiak tisztességesebb arányban részesüljenek a családi feladatokból. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS