2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Még soha nem dolgozott ennyi nő a világon

2007. március 08. 12:37, utolsó frissítés: 12:37

Még soha nem dolgozott ennyi nő a világban, de sok helyütt továbbra sem biztosítják nekik a férfiakkal egyenlő státust, alkalmazási és tanulási biztonságot - ez derül ki a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) jelentéséből, amelyet ma, a nemzetközi nőnap alkalmából tettek közzé.

A jelentés szerint 2006-ban a munkaerőpiacon jelen lévő nők száma - beleértve az alkalmazásban lévőket és a munkát keresőket - 1,2 milliárdos rekordszintet ért el. (A világon 2,9 milliárd dolgozó embert tartottak számon.)

Ugyanakkor a férfiak és nők közötti "árok" csak lassan töltődik fel. Egyre több a munkanélküli nő (81,8 millió), a legtöbb nőt olyan kevésbé produktív szektorokban alkalmazzák, mint a mezőgazdaság és szolgáltatások, és alacsonyabb fizetést kapnak, mint a hasonló beosztásban dolgozó férfiak. Ez még olyan szakmában is érvényes, amelyeket hagyományosan inkább női területnek tekintenek, mint a gyermekgondozás vagy a tanítás. Bizonyos adatok azonban arra utalnak, hogy a globalizáció segíthet a fizetésbeli különbségek csökkentésében.

Az ILO becslései szerint 2006-ban a nőket jobban fenyegette a munkahely elvesztése, mint a férfiakat: a nők munkanélküliségi rátája 6,6 százalékos volt a férfiak 6,1 százalékával szemben.

A nemek közötti egyenlőtlenség különösen szembetűnő a Közel-Keleten és Észak-Afrikában, ahol a nőknek alig 20 százaléka dolgozik, a férfiak 70 százalékával szemben. A szervezet főigazgatója, Juan Somavia felhívta a figyelmet arra, hogy továbbra is nagyon sok nő dolgozik a fekete gazdaságban, gyakorlatilag jogvédelem és társadalombiztosítás nélkül. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS