2019. október 22. keddElőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Francia műhiba: félreértették az angol használati utasítást, és túladagolták a sugárkezelést

2007. március 07. 16:12, utolsó frissítés: 16:12

Legalább három páciens életébe került egy angol nyelvű használati utasítás félreértelmezése egy kelet-franciaországi kórházban. Egy szoftver hibás használata miatt 23 esetben túladagolták daganatos betegek sugárkezelése során a sugarakat 2004 májusa és 2005 augusztusa között a lotaringiai Épinal kórházában - közölte kedden egy helyi egészségügyi illetékes. Xavier Bertrand egészségügyi miniszter kilátásba helyezte a felelősök példás megbüntetését.

A túladagolásnak kitett betegek közül négy hunyt el eddig. Három esetében egyértelműen kimutatták a közvetlen összefüggést az elkövetett hiba és az elhalálozás között, a negyedik haláleset oka bizonytalan. A 19 túlélő páciens is szenved a sugarak túladagolásának következményeitől, ebből eredő problémáik súlyossága eltérő.

Csak angol nyelven állt a kórház rendelkezésére a szoftver kezeléséhez adott útmutatás. Egyértelmű, hogy nem a szoftver volt a hibás, hanem az útmutatóban közölt adatok téves értelmezése - mondta a helyi egészségügyi illetékes.

A szociális ügyek felett felügyeletet gyakorló és ellenőrzést végző francia szervezet (IGAS) jelentése szerint a hibát elkövető kórház palástolni igyekezett a történteket, illetve minimálisnak próbálta feltüntetni felelősségét. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS