2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szerbia EU-tagjelöltségének ára: együttműködés Hágával

2007. március 07. 13:41, utolsó frissítés: 13:41

Szerbia már a jövő évben elnyerheti az Európai Unió tagjelöltjének státusát, ha kormánya teljes mértékben felújítja együttműködését a hágai Nemzetközi Törvényszékkel a háborús bűnökkel vádolt személyek ügyében - mondta kedden Olli Rehn, az EU bővítési biztosa.

Hangsúlyozta Boris Tadic szerb elnökkel folytatott brüsszeli tárgyalása után tartott sajtótájékoztatóján: az EU és Szerbia partnerségéről kezdett, de tavaly befagyasztott tárgyalások újramegnyitásának előfeltétele, hogy Belgrád együttműködjék a Nemzetközi Törvényszékkel.

Leszögezte: továbbra is a volt Jugoszlávia területén lezajlott háborúkban elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai törvényszék hivatott megítélni, eléggé együttműködő-e Szerbia. Mindazonáltal az EU is világosan körvonalazta Belgrád számára ezzel kapcsolatos elvárásait: az új szerb kormánynak világosan kötelezettséget kell vállalnia programjában a még szökésben lévő vádlottak elfogására és kiadására, és biztosítania kell, hogy hozzáértő személyek legyenek azokban az állami kulcspozíciókban, amelyeken nagymértékben múlik az együttműködés sikeressége - tette hozzá. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS