2019. május 24. péntekEszter, Eliza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hosszú távon trópusi betegségek jelenhetnek meg Közép-Európában

2007. március 07. 13:12, utolsó frissítés: 13:16

A klímaváltozás hatására több, eddig csak a Földközi-tenger térségében ismert parazita terjedhet el a közép-európai régióban, és nyomukban új betegségek jelenhetnek meg.

"Nem pestisben vagy kolerában fogunk fetrengeni, ahhoz túl szigorúak errefelé a higéniai előírások" - mondta Peter Kimmig, a Baden-Württemberg tartományi egészségügyi hatóság szakértője, aki szerint azonban jó esély van rá, hogy megjelenik többek között a birkakullancs, amely az úgynevezett Q-lázat terjeszti. Az állatról emberre terjedő kór a napszúráshoz hasonló tüneteket - lázat, hidegrázást, fejfájást és izületi fájdalmat - okoz, az esetek öt százalékában azonban tüdő-, vagy májgyulladás lép fel, szélsőséges esetekben pedig tudatzavar is előfordulhat.

Jürgen Knobloch, a tübingeni egyetemi klinika trópusi betegségekre szakosodott intézetének igazgatója szerint hosszabb távon arra is van esély, hogy trópusi betegségek jelenjenek meg a térségben: "Elvileg lehetséges, hogy a következő száz évben a malária észak felé terjed."

A Die Welt című német napilap honlapján megjelent cikk szerint növényvédelmi szakemberek is riadót fújnak: a Dél-Európából származó tölgy búcsújáró lepkehernyó, amelynek szőre súlyos allergiás tüneteket okoz, a meleg következtében már most annyira elszaporodott, hogy az elmúlt években több uszodát és óvodát is be kellet zárni Németországban a levegőben szálló hernyószőr miatt.

Ráadásul a pollennaptár is alaposan átalakulhat. "Idén már sokkal korábban kezdődött a pollenszezon" - mondta el Paul Becker, a freiburgi német meteorológiai szolgálat orvosmeteorológiai osztályának szakértője.

Mindezen túl a növekvő átlaghőmérséklet önmagában is hatással van az egészségre. Az egyre gyakrabban beköszöntő és egyre hosszabbra nyúló hőséghullámok különösen az idősek, kisgyermekek és betegek számára jelentenek veszélyt - tette hozzá Becker. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS