2020. február 23. vasárnapAlfréd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Meghalt Jean Baudrillard

2007. március 07. 12:09, utolsó frissítés: 12:09

Hosszas betegség után március 6-án elhunyt Jean Baudrillard francia filozófus, szociológus; 77 évesen, párizsi otthonában érte a halál.

A posztmodernizmus kiemelkedő gondolkodója szimulakrumelméletéről és a hiperrealitás általa kidolgozott fogalmáról volt leginkább ismert, életműve mintegy ötven kötetre rúg. Politikai elemzéseket, kultúrelméleti írásokat is publikált, és fotózott.

9/11-ről írt esszéjében, a The Spirit of Terrorism: Requiem for the Twin Towersben (A terrorizmus szelleme: rekviem az ikertornyokért, 2002) kifejtette: a támadás a történelem, a szimbolizmus és a “dark fantasy”, "minden történés anyja” fúziója volt. "Mi vagyunk azok, akik ezt akartuk. A terrorizmus imorális, és az önmagában szintén immorális globalizáióra volt válasz” – írta a sok vitát gerjesztő esszében.

Maga a totális igénnyel fellépő rendszer teremtette meg e félelmetes ellencsapás objektív előfeltételeit. A globalizációban rejlő őrület őrülteket hoz létre, amiképpen a kiegyenlítetlen társadalom bűnözőket és pszichopatákat teremt. Ugyanakkor mindezek csupán tünetei a bajnak. A terrorizmus mindenütt megtalálható, akár egy vírus. Nincs szüksége Afganisztánra melegágyként” – nyiltakozta az esszé megjelenése utáni egyik interjújában.

A Spiegel-interjú fordítása a Valóság online-ban, 2002. szeptember XLV. évfolyam 9. szám


(bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS