2019. október 22. keddElőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Offenzívát indítottak a nemzetközi erők Afganisztánban

2007. március 06. 11:24, utolsó frissítés: 11:24

Nagyszabású támadást indítottak Afganisztánban kedden a nemzetközi erők (ISAF) a tálibok ellen az ország déli részén, ahol azok egy hónapja lerohantak egy várost.

Az Akhilleusz-hadműveletben a NATO több mint 4500 katonája és mellettük ezer afgán kormánykatona vesz részt. Ez a legnagyobb offenzíva, amelyet az ISAF valaha is indított a közép-ázsiai országban - jelentette be egy közleményben Ton van Loon tábornok, a NATO dél-afganisztáni parancsnoka.

Az első alakulatok reggel öt órakor foglalták el állásaikat. A hadművelet kezdeti célja a biztonság helyreállítása Hilmend tartomány északi részén, ahol a tálibok, a kábítószerbárók és más elemek fenyegetik a kormány hatalmát. A stratégiai cél az, hogy lehetővé tegye az afgán kormány számára a Kadzsaki-terv végrehajtását - közölte az ISAF. Kadzsaki kerületben egy fontos vízerőmű van, amelynek helyreállítását a folyamatos tálib támadások miatt félbe kellett hagyni.

Hilmend tartományban a tálibok valamivel több mint egy hónapja elfoglalták Musza Kala kerületet a központjával együtt. A tartomány az afganisztáni ópiumtermelés központja. A kábítószerből származó haszon teszi lehetővé a helyi hadurak fegyverkezését. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS