2019. május 22. szerdaJúlia, Rita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Wall Street Journal: az emissziókereskedelem profitérdeket szolgál

2007. március 05. 14:27, utolsó frissítés: 14:27

A széndioxid-kibocsátás korlátozása és az emissziókereskedelem nem környezetvédelmi, hanem jól felfogott profitérdekeket szolgál - írja a hétvégi The Wall Street Journal.

A mértékadó konzervatív újság szerint nem szabad, hogy bárkit is megtévesszen az úgynevezett Klíma Akció Együttműködés nevű kezdeményezés, amelynek keretében tíz amerikai nagyvállalat a széndioxid-kibocsátás korlátozásáért lobbizik a washingtoni kormánynál. Nem arról van szó, hogy - mint Lenin egykor fogalmazott - a kapitalisták árulják a kötelet, amelyre felakaszthatják magukat.

A The Wall Street Journal értékelése szerint a globális felmelegedésért felelőssé tett szén-dioxid kibocsátásának korlátozására törekvő cégek szeme előtt elsősorban nem a Föld megmentésének célja lebeg. Arról van szó, hogy bizonyos vállalatok külön jövedelemre akarnak szert tenni abból, ami most még egy fabatkát sem ér.

Ha az állam ugyanis korlátot állít fel az üvegházhatást okozó gáz kibocsátására, akkor mesterséges piac keletkezik. Ezen a piacon az alacsony emissziójú cégek, vagy azok, amelyek az átállást könnyebben, olcsóbban meg tudják oldani, profithoz juthatnak a kvótákkal történő kereskedelem révén.
Az újság szerint minden a szabályozáson múlik: melyik iparágra milyen korlátokat állítanának fel. Ezért minden vállalat számára javasolt, hogy érdekeit érvényesítve részt vegyen az előzetes egyeztetési folyamatban, máskülönben a vesztes oldalon találja magát. Európában 2005 óta működik az emissziókereskedelem, és kiderült, hogy a kibocsátási normák megállapítása döntően egy politikai futballjátszmához hasonlít. Az Európai Bizottság most vizsgálja felül az egyes országokra eső emissziós értékeket, mivel kiderült, hogy egyetlen állam kivételével sehol sem állapítottak meg a kiotói klímaegyezménynek megfelelő alacsony normákat.
Amit a környezetvédők nem hangoztatnak: a világ energiatermelésének 80 százalékát ma szénalapú energiaforrásokból nyerik. Ha nem használják fel a hideg fúziót vagy más csodatechnikát ipari méretekben, akkor ez az arány még évtizedekig nem fog változni. A kibocsátási korlátok bevezetése tehát a költségek miatt komoly gazdasági következményekkel járna. Kétséges, hogy a szavazók világszerte olyan politikusokat választanának meg, akik áramkimaradásokat vagy életszínvonal-csökkenést ígérnének a lakosságnak a környezetvédelem érdekében. Továbbá ha az Egyesült Államok korlátozná is a kibocsátást, a széndioxid-termelést világszinten messze ellensúlyozná Kína, ahol szinte hetente állítanak üzembe egy-egy új széntüzelésű erőművet.
A széndioxid-kibocsátás korlátozásával és az emissziós kvótákkal való kereskedéssel néhány nagyvállalat jól járna, de "senki ne higgye, hogy az egész felhajtásnak sok köze van a globális felmelegedéshez" - írta szerkesztőségi cikkében a The Wall Street Journal.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS