2019. május 24. péntekEszter, Eliza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Béke Elefántcsontparton: tíz hónapon belül választások

2007. március 05. 14:20, utolsó frissítés: 14:20

Megállapodást írt alá vasárnap Burkina Faso fővárosában Laurent Gbagbo elefántcsontparti elnök és Guillaume Soro, a lázadó csoportok vezére a polgárháború utáni megbékélés előmozdításáról és a négy éve kettészakított ország egyesítéséről.

A megegyezést a szomszédos Burkina Faso elnökének közvetítése mellett írták alá, egy hónapig tartó tárgyalást követően. A felek megállapodtak abban, hogy újraindítják a választók korábban felfüggesztett azonosítását és nyilvántartásba vételét annak érdekében, hogy tíz hónapon belül megtarthassák a választásokat. (Ez valamivel hosszabb az ENSZ által támogatott határidőnél.) Ezenkívül felszólították az ENSZ elefántcsontparti misszióját, illetve a műveletet támogató francia erőket (Licorne), hogy vonuljanak ki a lázadók által uralt északi és a kormányzat ellenőrzése alatt tartott déli területek közti ütköző zónából. A béketerv szerint a jelenlegi ütköző zóna középső részén pártatlan erők által felügyelt ellenőrzőpontokat hoznak majd létre, amelyek számát minden második hónapban megfeleznék.

Gbagbo és Soro megállapodott abban is, hogy öt héten belül új átmeneti kormányt neveznek ki, amit a jelenlegi kormányfő, az ENSZ támogatását élvező Charles Konan Banny személyének egyértelmű elutasításaként lehet értékelni. Az elefántcsontparti sajtóban korábban megjelent találgatások szerint még az is elképzelhető, hogy Soro lesz az új miniszterelnök. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS