2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ópiumpénzekből támadnak a tálibok

2007. március 02. 17:40, utolsó frissítés: 17:45

Rekordot döntött az ópiumtermelés tavaly Afganisztánban, a kábítószer-kereskedelem pedig aláássa az országban a demokráciát és a biztonságot - állapította meg az amerikai külügyminisztérium a kábítószer-kereskedelem elleni nemzetközi erőfeszítéseket értékelő éves jelentésében.

A csütörtökön nyilvánosságra hozott 1045 oldalas jelentésben Washington bírálta és az amerikai kontinensre beáramló drogok


egyik legjelentősebb tranzitországának nevezte Venezuelát,

Bolíviának pedig azt vetette szemére, hogy fékezi a kokaültvények felszámolását. Dicsérte viszont Kolumbiát, a világ legnagyobb kokaintermelő országot, amelynek kormányában megvan a politikai akarat és keményen küzd az illegális drogok ellen.

Afganisztánnal kapcsolatban rámutattak, hogy az ópiumtermelés kultúrájának újraéledése nyomán egyre több heroin áramlik Európába, Oroszországba és a Közel-Keletre, ami veszélyezteti ezen térségek társadalmait, csakúgy mint a demokrácia és a biztonság konszolidálását Afganisztánban.


A világ ópiumtermeléséből Afganisztán részesedése 90 százalék,

az országban tavaly 2005-höz képest 61 százalékkal nagyobb területen, összesen 172 600 hektáron termesztettek mákot. Bár ez még mindig alatta van az ültetvények 2004. évi 206 700 hektáros rekordnagyságának, a jobb terméshozamnak köszönhetően tavaly rekordmennyiségű, 5644 tonna ópiumot állítottak elő. Ennek értéke 3,1 milliárd dollárra rúgott, ami az afgán bruttó nemzeti termék közel egyharmadát tette ki.

Az amerikai külügyminisztérium szerint szilárd bizonyítékok tanúskodnak arról, hogy kapcsolat áll fenn a kábítószer-kereskedelem és a tálib lázadók között. A drogból származó haszon a tálibokhoz folyik be, és ebből finanszírozzák az amerikai és a NATO-erők elleni támadásokat. Bár a kábítószer-ellenes erőfeszítések fokozódtak tavaly, az eredmények nem kielégítőek, többet kell tenni - mondta Anne Patterson, kábítószer ügyekben illetékes államtitkár-helyettes.

Csütörtökön az ENSZ Nemzetközi Kábítószer-ellenőrzési Tanácsa (INCB) is közzétette 2006. évi beszámolóját: eszerint az Európába kerülő kokainszállítmányok kelet-afrikai városokon, főként pedig a kenyai fővároson,


Nairobin keresztül érkeznek, légi úton.

Kenya, Mauritius, Etiópia és Tanzánia repülőterei "rendszeresen jelentős heroinfogások színhelyei". Az egyik legnagyobb afrikai fogás 2004 decemberében volt, amikor a rendőrök 1100 kilogramm - becslések szerint 88 millió dollár értékű - heroint foglaltak le.

A beszámoló szerint a csempészhálózatok a térség kábítószer-ellenőrzési szerveinek felkészületlenségét, a megfelelő pénzalapok hiányát és a kábítószer-ellenes nyomozók létszámhiányát használják ki. Diplomaták szerint a csempészek körében Kenya nem utolsó sorban a rendőrök és vámhatóságok korruptsága miatt számít vonzó útiránynak. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS