2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A két Korea felújítja a családegyesítéseket. Dúsított valaha uránt Észak?

2007. március 02. 12:35, utolsó frissítés: 12:39

Megállapodásra jutottak a két Korea képviselői arról, hogy felújítják a több mint félévszázaddal ezelőtti koreai háború által szétszakított családok egyesítését, Dél-Korea azonban nem hajlandó újabb segélyszállítmányt útnak indítani, amíg nem történik előrelépés Észak-Korea atomprogramjának felszámolása terén - jelentette pénteken a Yonhap dél-koreai hírügynökség.

A pénteken született végleges egyezség értelmében a szétszakított családok tagjai márciustól kezdve előbb videokonferencia keretében vehetik fel egymással a kapcsolatot, május elejétől kezdve pedig személyesen is találkozhatnak majd.

A családegyesítés érzelmekkel alaposan átfűtött kérdés a két Korea között. Az 1950-1953 közötti háború után a félsziget északi és déli részén élő családtagok milliói között szakadt meg a rendszeres kapcsolat; a rokonaikat látni kívánók pedig ma már idős emberek, akiknek fogytán az idejük.

A családegyesítési folyamatra vonatkozó megállapodás ellenére Dél-Korea elutasította az Északnak szánt humanitárius segélyek felújítását, amíg nem történik előrelépés Phenjan atomprogramjának felszámolása terén. Észak-Korea - amely tavaly októberben saját közlése szerint kísérleti atomrobbantást hajtott végre - a tárgyalásokon megerősítette: elkötelezett a február 13-án a hatoldalú megállapodás végrehajtása mellett, amelyben vállalta, hogy segélyekért és biztonsági garanciákért cserébe felszámolja atomprogramját.

A két Korea jogi szempontból mindmáig háborúban áll egymással, a több mint félévszázaddal ezelőtti háború ugyanis nem békekötéssel, hanem csak fegyverszüneti megállapodással ért véget.

Ugyanakkor kétségek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy Észak-Korea valaha is folytatott-e urándúsítást. Carl Levin demokrata szenátor, az amerikai felsőház fegyveres erők testületének elnöke csütörtökön közölte: levelet intéz a Pentagonhoz és választ vár Robert Gates védelmi minisztertől, továbbá Condoleezza Rice külügyminisztertől az ügyben. Leveléhez csatlakozott John Warner republikánus szenátor.

A szenátorok annak nyomán követelnek magyarázatot a kormánytól az észak-koreai urándúsítással kapcsolatban, hogy a Bush-adminisztráció - több tisztviselőjének nyilatkozata alapján - feladni látszik azt a korábbi állítását, miszerint Phenjan titkos nukleáris programot folytatott. Egyes elemzők szerint az észak-koreai urándúsításról szóló CIA-információk tévesek voltak.

Az észak-koreai ügyekben illetékes fő amerikai hírszerző tiszt, Joseph DeTrani a héten a kongresszusban úgy fogalmazott: Észak-Korea "nagy bizonyossággal" megszerezte az alapanyagokat egy termelési szintű uránprogramhoz, de az már csak "közepes bizonyossággal" állítható, hogy ilyen programhoz hozzá is fogott. Christopher Hill észak-koreai ügyekben illetékes külügyi államtitkár-helyettes a múlt héten azt mondta, nincs bizonyíték arra nézve, hogy Észak-Korea valaha is képes volt kifejleszteni az ehhez a programhoz szükséges technikát.

Megfigyelők szerint a Bush-kormányzat mai álláspontja éles ellentétben áll azzal, amit vezető kormánytisztviselők 2002-ben állítottak, hogy tudniillik Phenjan titkos uránprogramot működtet. George Bush az év novemberében egyértelművé tette: az Egyesült Államok tudomására jutott, hogy Észak-Korea, a korábbi kétoldalú megállapodást megsértve, urándúsítást végez fegyverkezési célból.

Észak-Korea öt hónappal ezelőtt végrehajtotta első atomkísérletét, de nem uránnal, hanem egy másik hasadóanyaggal, plutóniummal.

A Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) 2002 novemberében olyan jelentést tárt a washingtoni kongresszus elé, hogy Észak-Korea egy olyan üzemet kezdett építeni, amely elegendő mennyiségű és dúsítási fokú uránt fog előállítani évente kettő vagy több atombomba gyártásához.

David Albright, az ENSZ volt ellenőre múlt héten közzétett jelentésében az észak-koreai uránüzemről szóló értesülést azokhoz az alaptalannak bizonyult titkosszolgálati információkhoz hasonlította, amelyek az iraki inváziót megelőzték. Véleménye szerint ahogy az sem volt igaz, hogy Bagdad nukleáris programot folytat, az észak-koreai információk is tévesek. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS