2020. február 26. szerdaEdina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A kínai vezetők megreformálnák az "átnevelő munkatáborokat"

2007. március 01. 17:01, utolsó frissítés: 17:01

A kínai vezetők fontolgatják az "átnevelő munkatáborok" intézményének megreformálását - jelentette csütörtökön a China Daily.

Az angol nyelvű kínai lap úgy tudja, hogy az Országos Népi Gyűlés (parlament) már idén elkezd foglalkozni az idevágó törvény módosításának kérdésével. A reform egyik fontos eleme lesz a tervek szerint, hogy a munkatáborban letöltendő idő nem haladhatja meg a 18 hónapot. A jelenlegi rendszerben hivatalosan négy év a maximálisan kiróható kényszermunka-büntetés, de emberjogi szervezetek közlései szerint a rendőrhatóságok és a táborok parancsnokságai időnként önkényesen túllépik ezt a határt.

A másik fontos reformelem az lehet, hogy kivehetik a rendőrség kezéből az átnevelő munkatáborba "beutalás" jogát. Ezt illetően azonban nagy vita folyik az illetékesek körében - olvasható a China Dailyben.

Jobbára kisebb bűncselekmények elkövetőit küldik kényszermunkatáborokba. A rendőrségnek jogában áll saját hatáskörében dönteni az ilyen büntetés kiszabásáról, a kínai jogrend szerint nem szükséges bíróság elé vinni ezeket az ügyeket.

Külföldi székhelyekkel működő kínai emberjogi szervezetek szerint a kínai hatóságok előszeretettel alkalmazzák ezt a büntetést a politikai ellenvéleményt hangoztató és tiltott vallási tevékenységet folytató személyekkel szemben is. Ugyanezek a szervezetek háromszázra becsülik az "átnevelő munkatáborok" számát, az ezekben fogva tartott emberekét pedig 300 ezerre. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS