2020. május 26. keddFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Greenpeace-akció a Lánchídon: a rendőrök rabszállítóval vitték el az aktivistákat

2007. március 01. 16:58, utolsó frissítés: 16:58

A Greenpeace egy Duna fölé kifeszített, óriási transzparenssel kezdett be nem jelentett akcióba a Lánchídon ma délelőtt a klímaváltozás megfékezése jegyében.

A demonstráció során 8 sárga ruhás Greenpeace aktivista ereszkedett le köteleken a híd Parlament felé néző oldalán, egy 120 négyzetméteres vásznat tartva Klímariadó! Zöld energiát! felirattal. Eközben a Dunán a nemzetközi zöld szervezet tulajdonában lévő motorcsónak körözött.

A Lánchíd mellett a környezetvédők figyelemfelkeltés céljából időnként egy légvédelmi szirénát is beindítottak a budai rakparton egy furgonból. A rendőrség nem sokkal 11 óra után érkezett a helyszínre, és lezárta a hidat mindkét oldalról. A hídon rekedt autókat, buszokat folyamatosan terelték le a budai és pesti oldal felé.

Több darus tűzoltóautó is a hídra érkezett, akik a rendőrök segítségével sem tudtak mit kezdeni a hídról leereszkedett, illetve a korlátokhoz láncolt környezetvédőkkel. A rendőrség első intézkedésként a sajtó munkatársait leküldte a hídról.

Mózes Szabina, a Greenpeace szóvivője elmondta, a szervezet akciójával az üvegházhatású gázok csökkentésén kívül azt is el kívánja érni, hogy Gyurcsány Ferenc támogassa a megújuló energiaforrásokra vonatkozóan a 20 százalékos kötelező vállalási arányt a 2020-as teljes energiafogyasztáshoz képest.

A zöld szervezet tudomása szerint a kormányfő a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium nyomására csak úgy vállalná a 20 százalékos szintet, hogy annak teljesítése nem lenne kötelező jellegű, csak irányszámként szolgálna.

Persányi Miklós
környezetvédelmi és vízügyi miniszter délután fél egy körül kilátogatott a Lánchídhoz megtekinteni az eseményeket. Az MTI-nek elmondta: a miniszterelnök valóban nem döntött még arról, hogy a megújuló energiaforrások 20 százalékos arányára kötelezettséget vállaljon-e az ország. Persányi Miklós utalt arra, hogy az ügyben jövő hétig még puhatolóznak más tagországok szándékával kapcsolatban.

A uniós kormányfők jövő heti tanácsi ülésén a zöldenergia és az üvegházhatású gázok kibocsátását tekintve is európai uniós célszámokat határoznak meg. Ezek átlagszámok, ezért azok elfogadását követően a tagállamoknak meg kell egyeznie arról, hogy ki mennyit vállal az átlagszámok teljesülése érdekében.

A Greenpeace transzparensét a rendőrök délután fél kettő körül eltávolították a hídról, ezt követően az aktivisták is - maguktól - felmásztak a még mindig lezárt Lánchídra.

A Greenapeace akciója magyarországi idő szerint 2-kor ért véget. A Lánchídon csütörtökön délután kettő előtt megindult a forgalom; az MTI helyszínen tartózkodó tudósítójának jelentése szerint az akcióban résztvevő környezetvédelmi aktivistákat a rendőrök rabszállító autókban vitték el. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS