2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A háztartások a legnagyobb energiafogyasztók Európában

2007. március 01. 12:05, utolsó frissítés: 12:05

A legenergiaintenzívebb szektor Európában a háztartásoké, számos európai család havi költségvetésének egyharmadát fordítja energiára – fejtette ki az Európai Parlament Ipari és Energiaügyi Bizottságában Herczog Edit képviselő. A testület a leendő európai energiapolitikáról tartott meghallhatást.

A szocialista képviselő Andris Piebalgs európai energiaügyi biztost arról kérdezte, miként látja a közel félmilliárd európai energiafogyasztó jogainak védelmét az új energiapolitikában. Piebalgs biztos kifejtette: az energiapolitika három pillére az ellátásbiztonság, a megfizethetőség és a fenntarthatóság.

A második pillér, a megfizethetőség biztosítása és a lakossági fogyasztók védelmének érdekében úgy vélte, szükség van az Európai Energiafogyasztói Chartára, amely biztosítaná a magukat védtelennek és kiszolgáltatottnak érző lakossági fogyasztók alapvető védelmét, szorgalmazná és segítené a fogyasztói energiahatékonyság fokozását, és az európai hálózatok összekapcsolásából eredő megtakarításokat a fogyasztók javára fordítaná.

Második interpellációjában Herczog arra is rákérdezett, miként látja az EB annak lehetőségét, hogy Európa a nukleáris energia nélkül teljesítse a Kiotói Egyezmény klímavédelmi célkitűzéseit. Piebalgs nem kívánt hivatalosan állást foglalni a szigorúan tagállami hatáskörbe tartozó nukleáris energia jövőjéről, de személyes véleményként elmondta: ha nem is minden tagállamban, de az unióban évtizedeken belül is lesz nukleáris energia, hiszen több országban – Finnország, Románia, Bulgária –új egységek épülnek, míg más tagállamok a létező erőműveik élettartamának meghosszabbításán dolgoznak – ilyen Magyarország vagy Csehországban.

Herczog szerint az atomenergia a jelenlegi legenergiahatékonyabb szénmentes technológia, tehát komoly eszköz a klímavédelmi törekvések teljesítéséhez. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS