2020. február 26. szerdaEdina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bécs: feloldhatatlan ellentét szerbek és albánok között Koszovó-ügyben

2007. február 28. 15:22, utolsó frissítés: 15:22

Továbbra is feloldhatatlan az ellentét a koszovói albánok és a szerbek között Koszovó jövendő államjogi státusát illetően - erősítette meg kedden Bécsben a tárgyalásokon közvetítő ENSZ-megbízottak szóvivője.

Remi Dourlot, a Martti Ahtisaari volt finn elnök irányította közvetítői iroda (UNOSEK - United Nations Office of the Special Envoy for Kosovo) szóvivője kedden Bécsben arról tájékoztatta a sajtót, továbbra is "nehezen várható, hogy az államjogi státust illetően megállapodás szülessen, mivel teljességgel ellentétes álláspontot" képviselnek Pristina és Belgrád képviselői. Dourlot hozzáfűzte:


csekély a remény arra, hogy ebben a kérdésben előrelépjenek.

A koszovói albánok mindenképpen teljes függetlenséget követelnek, míg a szerbek "a függetlenségnél kevesebbet, az autonómiánál többet" akarnak a több mint 90 százalékban albánok lakta, kétmilliós lélekszámú tartománynak, amelyet meg akarnak tartani Szerbia határai között.

A bécsi szóvivő bejelentette, hogy Martti Ahtisaari - akit az ENSZ főtitkára bízott meg a koszovói államjogi státus megoldási lehetőségének a kidolgozásával - már végső javaslatán dolgozik, amelyet március elején a koszovói albánok és a szerbek elé terjeszt. A felek képviselői péntekig tárgyalnak Bécsben az 1999 óta ENSZ-igazgatás (UNMIK) alatt álló tartomány mindennapi életével kapcsolatos kérdéskörökről.

Jelenleg a decentralizálásról tárgyalnak, azaz a szerb többségű járások megalakításáról folyik a vita. Az Ahtisaari-terv - amely egyfajta nemzetközileg ellenőrzött függetlenséget biztosítana Koszovónak - 5 szerb többségű járást és egy meglévőnek a megnagyobbítását javasolja, míg Belgrád korábban 11 ilyen járás kialakítása mellett érvelt. Pristina az Ahtisaari-javaslatban foglalt változatot fogadná el. Belgrád javaslatai között szerepel, hogy a szerb többségű járásoknak joguk legyen az egymás közötti együttműködésre, valamint


kapcsolatokat ápolhassanak a szerbiai intézményekkel,

és szerb entitást alakíthassanak.

Dourlot szóvivő emlékeztetett arra, hogy Ahtisaari március 10-re koszovói albán-szerb csúcstalálkozót hívott össze Bécsbe, ahol a végső formába öntött Ahtisaari-tervről mondhatják el véleményüket a felek. Március végén az ENSZ-főtitkár megbízottja az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé terjeszti tervét, amely kizárólagosan dönthet Koszovó államjogi státusának a kérdéséről.

Belgrád és Madrid is minden érdekelt számára elfogadható kompromisszumos megoldást tart szükségesnek Koszovóban - derült ki Miguel Angel Moratinos, az EBESZ elnöki tisztét is betöltő spanyol külügyminiszter keddi belgrádi tárgyalásain, ahol szerb részről egyértelművé tették, hogy


a kompromisszumba nem fér bele a déli tartomány függetlenné válása.

Boris Tadic megerősítette, hogy Szerbia számára továbbra is elfogadhatatlan Koszovó függetlensége, de Belgrád békés eszközökkel, és nem a múlt század kilencvenes éveinek módszereivel kívánja megvédeni érdekeit.

Vojislav Kostunica miniszterelnök a spanyol diplomatával folytatott megbeszélésen arra helyezte a hangsúlyt, hogy az albán irányítású, nemzetközi felügyelet alatt álló Koszovóban nem tartják tiszteletben az alapvető emberi jogokat, és szükségesnek mondta, hogy az arra illetékes nemzetközi szervezetek haladéktalanul reagáljanak az albán szeparatisták minden,


helyi szerbeket érő terrorfenyegetésére.

Miguel Angel Moratinos - aki Belgrádból Koszovó fővárosába, Pristinába utazott - leszögezte, hogy a koszovói helyzetet nem lehet párhuzamba állítani egyetlen spanyol tartományéval sem, ezért a Koszovóra vonatkozó döntésnek nem lesznek Spanyolországot érintő következményei. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS