2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bemutatták az ENSZ-ben a klímaváltozás elleni küzdelem tervét

2007. február 28. 13:44, utolsó frissítés: 13:44

Bemutatta az ENSZ-ben egy nemzetközi tudóscsoport kedden a klímaváltozás elleni küzdelem részletes tervét.

A tudósok szerint a klímaváltozás olyan kihívás, amelyhez a civilizációnak fel kell nőnie, ellenkező esetben a XXI. századot rendkívüli időjárás, egyre terjedő aszály és betegségek, az óceánok vízszintjének emelkedése és a part menti lakosok elmenekülése jellemez majd.

"A tenger szintjének emelkedésével és a viharok veszélyének növekedésével a környezeti változások miatt elmenekülők száma több tízmillió lesz majd" - közölte Rosina Bierbaum, a michigani egyetem ökológusa újságírókkal az ENSZ székhelyén.

A 11 ország képviselőiből álló 18 tagú csoport két évig tartó tanulmányok után számos ajánlást dolgozott ki, amely a tiszta energiaforrások kutatásába és fejlesztésébe való több milliárd dolláros befektetéstől az ENSZ- és más forrásoknak a rászorulók megsegítésére való mozgósításán át az "engedélyezett legmagasabb globális hőmérsékletre" vonatkozó politikai megállapodásig kiterjed.

Az ENSZ kérésére, az ENSZ Alapítvány nevű magánszervezet és a Sigma Xi Tudományos Kutatási Társaság támogatásával elkészített 166 oldalas jelentést három héttel azelőtt tették közzé, hogy ismét összeül a 2000 tudóst magában foglaló ENSZ Kormányközi Klímaváltozási Bizottság (IPCC).

Ban Ki Mun, a világszervezet főtitkára klímaváltozási csúcsértekezlet összehívását tervezi, várhatóan júniusra, de miniszteri szintű találkozót is elképzelhetőnek tart - közölte kedden Michelle Montas, az ENSZ-főtitkár szóvivője. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS