2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kurd nyelvű röplapok terjesztéséért 18 havi börtön

2007. február 27. 18:37, utolsó frissítés: 18:37

Fejenként 18 havi börtönbüntetésre ítélte egy kurdbarát török párt két vezetőjét hétfőn egy török bíróság, mert a két férfi a vád szerint tavaly kurd nyelvű röplapokat terjesztett, amelyeken ráadásul Abdullah Öcalant, az életfogytig tartó szabadságvesztését töltő kurd vezért dicsőítették.

Ahmet Türköt, a Demokratikus Társadalom Pártjának (DTP) elnökét és helyettesét, Aysel Tüglükot annak a törvénynek az alapján ítélték el, amely tiltja, hogy a török politikai pártok a törökön kívül más nyelvet használjanak írásos nyilatkozataikban, illetve tömegrendezvényeiken.

A két elítélt védője közölte, hogy fellebbezni fog, és ha kell, akár az európai emberi jogi bírósághoz is fordul. Az ügyvéd tagadta, hogy védenceinek bármi közük lenne a kurd nyelvű röplapokhoz, amelyeket tavaly márciusban a nemzetközi nőnapon osztogattak, és azt állítja: a szórólapokat a DTP egyik helyi szervezetének nőaktivistái készítették.

A török igazságszolgáltatást az is felbőszíthette, hogy a kurd nyelvű röplapok dicsőítették az Isztambul közeli Imrali börtönszigeten raboskodó Öcalant, akit az ankarai kormány a legveszélyesebb kurd lázadóvezérnek tart. Öcalan híveivel 1984-ben robbantott ki fegyveres felkelést annak érdekében, hogy a 12-15 milliós törökországi kurd közösség számára széleskörű autonómiát harcoljon ki. Az összecsapásokban több mint 30 ezren vesztették életüket.

A DTP-t 2005 novemberében hozták létre azzal a kinyilvánított céllal, hogy a kurd konfliktust békés eszközökkel igyekszik rendezni. A török hatóságok azonban azt gyanítják, hogy a párt tagjai Öcalan betiltott mozgalmának, a Kurdisztáni Munkáspártnak (PKK) az eszközei, és emiatt jelenleg is bírósági eljárás folyik DTP-aktivisták tucatjai ellen. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS