2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Négymillióan halnak meg évente a légszennyezés miatt Európában

2007. február 27. 18:24, utolsó frissítés: 18:24

Az Európai Unióban és a környező országokban a légszennyezés következtében évente négymillió ember hal meg, miközben az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának több mint ötödéért felelős közlekedés 1990-2003 között 20 százalékkal nőtt a térségben - figyelmeztetett az Európai Környezetvédelmi Ügynökség.

A Der Spiegel című német hírmagazin online kiadásában a jelentést ismertetve rámutatott: a légi forgalom okozta környezetszennyezés egyenesen 86 százalékkal emelkedett 1990-2004 között. Az üvegházhatást előidéző gázok mintegy 21 százaléka keletkezik a közlekedésben, s ennek 93 százalékát termeli a közúti közlekedés.

A hetilap szerint a koppenhágai székhelyű hatóság adatainak igen komoly hatása lesz az egészség és a klíma védelméről folytatott vitában, hiszen a dokumentum kimutatja, hogy a közlekedésnek növekvő része van az üvegházhatást kiváltó gázok kibocsátásában.

A legnagyobb arányú növekedés a légi forgalom terén következett be: az 1990-2004 között átlagban 86 százalékkal nőtt a repülőgépek okozta környezetszennyezés. A statisztikát azonban Luxemburg és Írország vezeti 156, illetve 140 százalékos növekedéssel, miközben a többi uniós tagország, beleértve Romániát, Bulgáriát és Törökországot, valamint a nem csatlakozott Norvégiát és Svájcot is, 25 százalékos többletet produkált.

A Környezetvédelmi Ügynökség adatai szerint az unióban minden negyedik lakos kevesebb mint ötszáz méternyi távolságra él egy közúttól, s a térségben az igen nagy arányú légszennyezés következtében évente négy millióan halnak meg.

A műszaki haladás a tiszta és energiatakarékos motorok roppant fontosak, de nem elegendőek ahhoz, hogy kiutat találjon az emberiség a közlekedés okozta környezetszennyezésből - nyilatkozta az Ügynökség igazgatója, Jacqueline MacGlade.

Szakértők szerint az igen nagy arányú szubvenciók - amelyekből Európában évi 270-290 millió eurót, s ezen belül 50 százalékot a közúti közlekedésre fordítanak - komoly szerepet játszanak a közúti közlekedés ilyen gyors növekedésében - írta a hamburgi hetilap internetes kiadásában. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS