2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem alakít közös államot Moldovával a Dnyeszter menti Köztársaság

2007. február 27. 11:39, utolsó frissítés: 11:39

Végleg elutasította a szakadár, oroszbarát Dnyeszter menti Köztársaság, hogy közös államot alakítson Moldovával, amelyhez nemzetközi jogilag tartozik.

A nemzetközileg el nem ismert szakadár terület parlamentje határozatban rendelkezett arról, hogy hatályát veszítette több olyan korábbi határozata, amely a Dnyeszter-mellék és Moldova konföderációját, illetve föderációját irányozta elő.

A szakadár terület vezetése azzal indokolta a Moldovával való egyesülés elutasítását, hogy a tavaly szeptemberben rendezett népszavazáson a Dnyeszter-mellék lakosságának 90 százaléka a függetlenség és az Oroszországhoz történő közeledés mellett tette le a voksát.

Az újabb parlamenti határozat értelmében érvénytelennek tekintendő a Dnyeszter-mellék törvényhozásának 1993. január 6-án, a Moldovával létrehozandó konföderációról hozott határozata, valamint az a 2003. április 9-én elfogadott parlamenti határozat is, amely a Moldova és a szakadár köztársaság által létrehozandó szövetségi állam alkotmánya kidolgozásának egyes elveiről rendelkezett.

Az első határozatot még azután fogadták el, hogy a moldovai vezetés és a szakadár terület közötti 1992-es fegyveres konfliktus lezárását követően Oroszország, Ukrajna és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet közvetítésével tárgyalások kezdődtek a válság rendezése végett.

A második határozatot pedig azután fogadták el, hogy Vladimir Voronin moldovai elnök 2003-ban kezdeményezte, a szakadár terület körüli vitát Moldova szövetségi állammá történő átalakításával rendezzék.

Ugyanabban az évben tárgyalások kezdődtek e kérdésről, ám a megbeszélések megszakadtak, miután a moldovai vezetés elutasította az orosz közvetítéssel kidolgozott rendezési javaslat elfogadását. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS