2020. február 26. szerdaEdina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Száz év múlva lenne Kínában demokrácia

2007. február 27. 11:01, utolsó frissítés: 11:04

Nem szerepel a pekingi kommunista vezetők tervei között a demokratikus rendszer bevezetése – mondta Ven Csia-pao kínai miniszterelnök, aki szerint politikai reformokra nem is kerülhet sor, mert a gazdasági fejlődésre kell összpontosítani a figyelmet.

A kormányfő a Kínai Kommunista Párt (KKP) szócsövének számító Zsenmin Zsipao (Renmin Ribao) című lapban kedden megjelent cikkében azt írja, hogy Kínában akkor lesz demokrácia, ha kifejlődött az érett szocialista rendszer, de - teszi hozzá - "ez nem történhet meg az elkövetkező száz évben".

Ven Csia-pao szerint Kínának egyelőre arra kell összpontosítania, hogy "fenntartsa a termelő erők gyors növekedését és végül biztosítani tudja a szocializmus alapelvein nyugvó méltányosságot és szociális igazságosságot".

Az ország harmadik számú vezetőjének tekintett miniszterelnök szerint országa még mindig messze van attól, hogy túljusson a szocializmus első szakaszán. A kormányfő szerint Kína ki fogja építeni saját demokratikus politikáját, amely nem mond majd ellent a szocialista rendszernek.

Az elmúlt időszakban megsokasodtak az ellenzéki aktivisták felhívásai a KKP hatalmi monopolhelyzetének megszűntetésére. A minap ugyanebben a lapban az újság volt szerkesztője, Csou Zsuj-csin arról beszélt, hogy Kínának fel kell gyorsítania a demokratikus reformokat, hogy megszüntethesse az ország stabilitását veszélyeztető gazdasági és társadalmi egyensúlytalanságot. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS