2020. június 3. szerdaKlotild
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Gyurcsány lett az MSZP-elnök

2007. február 26. 14:15, utolsó frissítés: 14:17

Az MSZP hétvégi kongresszusán a párt új elnökévé Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt választották csaknem kilencven százalékos többséggel.

Vasárnap, már pártelnökként elmondott beszédében Gyurcsány azt hangoztatta, hogy a megújuló szocialista párt pillérei a megújított politika, a hatékony szervezet és a megerősített közösségek lesznek. Bejelentette, hogy a Magyar Szocialista Párt új alapprogramot készít, amelyet őszig vitára bocsátanak.

Lendvai Ildikó
frakcióvezető a baloldal minden eddiginél kockázatosabb vállalkozásaként minősítette a megfogalmazott célokat. Azt hangoztatta, hogy a modernizáció nem a miniszterelnök magánszáma, amit erőszakkal kell a frakció fejébe verni. Beismerte: "frászt kapott", amikor a miniszterelnök 75 százalékos támogatást szabott feltételül, hogy posztján maradjon, azt elsőre "őrült ötletnek" tartotta, de belátta, nemcsak a kormányfő várja azt a párttól, hogy kövesse őt, hanem a párt is azt várja tőle, hogy együtt menjenek az úton, és ő jól vezessen.

A vasárnapi vitanap egyebekben az országosan sikertelen önkormányzati választásról, a budapesti zavargásokról és a haladást választó Magyarország teendőiről szólt. Tabajdi Csaba, az MSZP Európa parlamenti frakciójának vezetője úgy értékelte, hogy az őszi események után Magyarország tekintélye töretlen az unióban, "bár már van rajta néhány szeplő". Szerinte azért döbbentek meg Brüsszelben az őszi zavargások miatt, mert Magyarországot tartották Közép-Európa legstabilabb országának. Úgy látja, azzal, hogy a Fidesz rendszeresen „feljelenti” Magyarországot, a magyar kormányt az Európai Uniónál, Orbán Viktor és a Fidesz "a bolsevikok legjobb magyar tanítványa" lett.

A kongresszus hetven százalékos támogatottsággal visszaállította Sipos József párttagságát. A társadalompolitikai tagozat tagját azért fosztotta meg párttagságától az MSZP etikai bizottsága, mert a politikus bevitte a Magyar Rádió egyik tudósítóját a párt választmányának zárt ülésére, aki közzétette a felvett anyagot. Sipos József a kongresszushoz fellebbezett az ügyben.

A kongresszust követően azonnal ülést tartott az új elnökség. Eldöntötték, hogy a pártelnököt első helyen Juhász Ferenc helyettesíti szükség esetén, az ő akadályoztatásakor lesz a helyettes Szekeres Imre. Hiller István, Kiss Péter és Ujhelyi István alelnökök közül Hiller Istvánt felkérték az újonnan alakult alapérték bizotttság elnökének.

Új tag lett az elnökségben Gráf József földművelésügyi miniszter, Herczog Edit európai parlamenti képviselő és Varga László, a Fiatal Baloldal elnöke. Mellettük Lamperth Mónika önkormányzati és Veres János pénzügyminiszter, Mandur László, az Országgyűlés alelnöke, Mesterházy Attila frakcióvezető-helyettese, Vadai Ágnes országgyűlési képviselő lett tagja az elnökségnek.

Az MTI-nek nyilatkozó politológusok szerint valószínűleg csak a hétvégi kongresszus erejéig szólt a 89 százalékos támogatottsága Gyurcsány Ferencnek, hosszabb távon nem biztos, hogy minden esetben ilyen egyértelműen kiállnak az új elnök mellett a politikájával egyet nem értő belső platformok.

Mráz Ágoston Sámuel politológus úgy látja, hogy az új elnök kísérletet fog tenni az MSZP-n belüli alternatívák gyengítésére, ez azonban nem jelenti egyértelműen azt, hogy központosítani is tudja a pártot, hiszen a centralizálási kísérletét már a közelmúltban elutasították a szocialisták. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS