2020. február 23. vasárnapAlfréd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Lesújtott a Favio-ciklon: eddig 93 ezer embert telepítettek ki Mozambikban

2007. február 24. 14:43, utolsó frissítés: 14:43

Legkevesebb négyen meghaltak, hetvenen pedig megsérültek a Mozambikra lesújtó nagy erejű ciklon következtében - vált ismertté pénteken.

A Favio ciklon péntekre sokat veszített erejéből - a vihar tetőfokán 270 km/órás széllökések után már csak óránként 60-80 kilométert mértek -, így a hatóságok trópusi viharrá minősítették vissza.

A halálos áldozatokat és a sebesülteket a fővárostól, Maputótól 800 kilométerre északra fekvő Vilanculos városából jelentették, ahova először csapott le a ciklon: házakat rombolt le, villanypóznákat döntött ki, és újabb áradásokkal fenyegeti a délkelet-afrikai országot.

Illetékesek attól tartanak, hogy az esők miatt ismét kiönt a Zambezi-folyó, amelynek árvizei néhány hete legalább 40 ember halálát okozták, és 120 ezer embert kényszerítettek lakhelyeik elhagyására.

Hivatalos források nem végleges eddigi adatai szerint a Favio miatt mintegy 93 ezer ember volt kénytelen elhagyni otthonát. Mozambik történelmének legpusztítóbb ciklonjai 2000-2001-ben sújtották az országot: a természeti csapások 700 emberéletet követeltek és félmillióan váltak hajléktalanná. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS