2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Paraguay: dengueláz-járvány, már hatvanezer beteg

2007. február 24. 14:30, utolsó frissítés: 14:30

Szükségállapot kihirdetésére készül a paraguayi törvényhozás, miután a dél-amerikai országban kitört dengueláz-járványban hivatalosan már több mint tízezer embert fertőződött meg.

A szúnyogok által terjesztett vírusos betegség mintegy 650 új esete vált ismertté csak az elmúlt napokban - jelentette pénteken az ABC-Color című újság. A mostani járvány kitörése óta legkevesebb négy ember halt már meg a trópusi kórban, amely ellen egyelőre sem oltás, sem orvosság nem létezik.

Bírálók azt vetik a kormány szemére, hogy nem lépett fel időben a járvánnyal szemben. A csatornázottság általános hiánya miatt a vírust továbbító szúnyogok ideális körülmények között szaporodhatnak a nyitott szennyvízelvezetőkben és az illegális szemétlerakókban. A vádak szerint a hatóságok eltitkolták a járvány tényleges méreteit, s a nyilvánosságra nem került esetek száma akár a 60 ezret is elérheti.

A dengue-vírusnak négy altípusát ismerik. Az általa okozott kór tünetei: erős fejfájás, magas láz, hasmenés, hányás és végtagfájdalmak. Különlegesen veszélyeztetettek azok, akik egyszer már megbetegedtek a dengue-láz egy másik típusú vírusától. Náluk a súlyosabb lefolyású kór belső vérzéseket is okozhat. A szegényebb vidékeken a betegek 30 százaléka is meghalhat. Az Egészségügyi Világszervezet évente mintegy 50 millióra becsüli a dengue-láz eseteinek számát világszerte. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS