2020. július 7. keddApollónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem bírták cérnával: két amerikai elnökjelölt is visszalépett pénzhiányra hivatkozva

2007. február 24. 13:05, utolsó frissítés: 13:05

Újabb politikus lépett ki az amerikai elnökválasztási küzdelemből; Tom Vilsack volt iowai kormányzó pénteken közölte: nem képes talpon maradni a kegyetlen tempójú kampányban, nincs elég pénze.

"Megszerveztük, hogy győzelmet arassunk a 2008 januári előválasztásokon. Mindenünk megvan arra, hogy megnyerjük a jelöltséget, majd az általános választást, kivéve a pénzt" - indokolta döntését a népszerű demokrata párti politikus.

A volt kormányzó - aki tavaly november óta 1 millió dollárt gyűjtött össze kampányára - közölte: nem tud annyi pénzt szerezni, hogy a 2008 novemberi elnökválasztást megelőző hosszú kampányt végigharcolja.

"Azt hiszem, most már elég világos, hogy nem tudok összegyűjteni ennyi pénzt" - jelentette ki, hozzátéve, még korai azt kérdezni, melyik politikus jelöltségét támogatja. Arra az újságírói kérdésre sem tudott felelni, gondolkodik-e esetleg az alelnökségi jelölésen.

Vilsack a második a jelentősebb elnökjelölt-aspiránsok közül, aki a küzdelemből kilépni kényszerül. Korábban Evan Bayh indianai demokrata szenátor köszönt el a küzdelemtől azzal az indoklással, hogy nagyon alulról indult, és nem képes versenyezni a nagyágyúkkal a "kimerítő kampánykörnyezetben".

A Demokrata Párt elnökjelöltségéért küzdő három legerősebb politikus továbbra is Hillary Rodham Clinton New York-i, Barack Obama illinois-i, valamint John Edwards volt észak-carolinai szenátor.

Vilsack a legutóbbi időkig teljes erőbedobással szervezte kampányát, járta az országot, rendezvényeken lépett fel, egyik központi üzenete az iraki háború kíméletlen bírálata volt.

A 2008-as amerikai elnökválasztási kampány sajátossága, hogy a pártok elnökjelöltjeinek kiválasztását célzó előválasztások valószínűleg "orrsúlyosak" lesznek. Ez azt jelenti, hogy több nagy állam, megelégelve, hogy a kisebb államokra a korai előválasztási időpontok miatt valódi súlyuknál sokkal nagyobb figyelem irányul, úgy döntöttek, korábban tartják meg saját előválasztásaikat.

Kalifornia mellett több nagy szövetségi állam már február 5-én meg akarja rendezni az előválasztásokat, így sok elemző ezt a napot egyfajta országos előválasztásnak tekinti, ugyanis lehet, hogy már akkor eldől, mely politikusok nyerik el a pártok jelöltségét. A korai előválasztások miatt rendkívül felgyorsult a jelöltek kampánya és a pénzgyűjtés azért, hogy a nagy lakosságú országrészekben a drága médiafigyelem megvásárlásával eljuthassanak a választókhoz. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS