2020. július 7. keddApollónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Izrael csak Washington jóváhagyására vár, hogy megtámadja Iránt?

2007. február 24. 12:55, utolsó frissítés: 12:55

Brit lapjelentés szerint Izrael csak Washington jóváhagyására vár, hogy repülőgépekkel megtámadjon iráni atomlétesítményeket - írta izraeli forrásokat idézve szombaton a The Daily Telegraph konzervatív brit napilap.

Egy magas rangú izraeli védelmi tisztségviselő Tel-Avivból telefonon elmondta a lapnak: tárgyalások folynak arról, hogy az Egyesült Államok vezette iraki koalíció "légi folyosót" biztosít az arab ország felett abban az esetben, ha Izrael úgy dönt, hogy egyoldalú akció keretében meg akarja támadni Iránt.

"Minden eshetőségre felkészülünk. Ha nem állapodunk meg bizonyos létfontosságú kérdésekben, akkor olyan helyzet alakulhat ki, amelyben izraeli és amerikai gépek egymást támadják meg" - mondta az illető. Egy olyan izraeli tiszt, akinek feladata van ezekben a tervekben, közölte a lappal: "Iránra csak úgy lehet csapást mérni, hogy át kell repülni az amerikaiak ellenőrizte iraki légtéren".

Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója csütörtökön hozta nyilvánosságra az iráni atomprogramról készített jelentését, rögzítve benne, hogy Irán nem tett eleget a Biztonsági Tanács követelésének, nem állította le a BT által megszabott február 21-i határidőig urándúsítási munkálatait. Ennek nyomán több ország sürgette a Teherán elleni nemzetközi büntetőintézkedések szigorítását, mert gyanújuk szerint atomfegyvereket fejleszt polgári célú nukleáris programja örve alatt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS