2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Irán folytatja, mindenki csalódott: újabb haladék és szankciók az atomprogramért

2007. február 24. 12:58, utolsó frissítés: 12:58

Az Egyesült Államok csalódottságát hangoztatta, Franciaország és Nagy-Britannia pedig az ENSZ Biztonsági Tanácsának fellépését sürgette az Irán elleni szankciók folytatása, illetve Teherán elszigetelése érdekében, miután a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség jelentésében megállapította: Irán az ENSZ követeléseivel dacolva nem hagyott fel az urándúsítással.

A NAÜ kormányzótanácsa számára készített jelentést Mohamed el-Baradei, az ügynökség főigazgatója ismertette Bécsben. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) tavaly december 23-án, 1737. számú határozatában már szankciókat rendelt el Irán ellen, megtiltotta a nukleáris anyagok és technológiák Teheránnak történő eladását, és kilátásba helyezte, hogy további szankciókat rendel el az ázsiai ország ellen, ha az hatvan napon belül nem szünteti be urándúsító tevékenységét. A BT a héten két nappal meghosszabbította a haladékot.

Az Egyesült Államok - amely a BT állandó, vétójoggal rendelkező tagja - csalódottságának adott hangot csütörtökön amiatt, hogy Irán nem függesztette fel urándúsító programját az újabb haladék lejárta után sem, mint az a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) jelentéséből kiderült. "Megkaptuk a jelentést és csalódottak vagyunk, hogy Irán nem tartotta tiszteletben az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1737. számú határozatát" - közölte Gordon Johndroe amerikai elnöki szóvivő, aki hozzátette: Washington teljes egészében megvizsgálja a jelentést, majd megvitatja azt partnereivel és szövetségeseivel. Részletekbe nem bocsátkozott.

A szintén állandó BT-tag Franciaország újabb ENSZ-határozatot szeretne elfogadtatni az Irán elleni szankciók folytatásáról, Nagy-Britannia pedig a világszervezet Biztonsági Tanácsának újabb fellépését szorgalmazta a NAÜ-jelentés tartalmának ismertetését követően.

Philippe Douste-Blazy
francia külügyminiszter Párizsban elismerte, hogy részleteiben még nem ismeri az ügynökség jelentését, ám ha valóban így áll a helyzet, úgy Franciaország egy második, szintén egyhangúlag elfogadott BT-határozatot szeretne az Irán elleni szankciók folytatásáról. "Követeljük, hogy Irán függessze fel minden érzékeny nukleáris tevékenységét: az urán dúsítását és átalakítását, a nehézvízprogramot, valamint ballisztikusrakéta-programját is" - hangoztatta.

A brit külügyminiszter síkra szállt amellett, hogy a BT újabb intézkedéseket fogadjon el Irán további nemzetközi elszigetelése érdekében. Margaret Beckett közleményében országa változatlan elkötelezettségét hangoztatta az iráni atomprogram körüli vita békés rendezése mellett, amely szerinte a Teheránnak tavaly júniusban (a vele tárgyaló hat ország által) tett javaslatok alapján valósulhatna meg, de egyeztetni készül európai, amerikai, kínai és orosz partnereivel azon lépésekről, amelyekkel szeretnék megakadályozni, hogy Irán atomfegyver birtokába jusson.

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter sajnálkozásának adott hangot Teherán hajthatatlan álláspontja miatt, de úgy vélekedett: az utóbbi hetek fejleményei alapján aligha lehetett arra számítani, hogy Irán eleget fog tenni a nemzetközi közösség elvárásainak. A következő néhány napban át kell tekinteni a további lépéseket - mondta az Európai Unió soros elnökségét ellátó Németország külügyminisztere, lehetőségként említve egy újabb egyeztetési fordulót az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

Efrájim Szneh
izraeli védelmi miniszterhelyettes úgy nyilatkozott, hogy még nem járt le a diplomácia ideje, s van helyük az Irán elleni hatékony szankcióknak. A politikus főként az iráni pénzügyi rendszer és az olajfeldolgozó létesítmények elleni büntetőintézkedésekre gondolt. "A nemzetközi közösségnek hatékony szankciókkal kellene próbálkoznia, mielőtt más megoldási lehetőségekről kezd beszélni" - hangoztatta. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS