2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

USA-rakétavédelmi rendszer Lengyel- és Csehországban 2011-ig

2007. február 23. 16:03, utolsó frissítés: 16:03

Az Egyesült Államok azzal számol, hogy a vitatott rakétavédelmi rendszer egyes elemeit 2011-ig kiépíti Lengyelországban és Csehországban - közölte Henry Obering altábornagy, az amerikai védelmi minisztérium rakétavédelmi ügynökségének vezetője csütörtökön.

Kiemelte, ha egy éven belül megkötik a szükséges megállapodást, akkor a következő három évben Lengyelországba telepíthetik az elsőket az összesen tíz amerikai elfogó rakétából, és két évvel később a rendszer teljessé válik. A tervek szerint Csehországban radarállomást hoznak létre az amerikaiak.

Obering és Daniel Fried európai ügyekben illetékes amerikai külügyi államtitkár-helyettes a külföldi újságírók számára tartott közös sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy az amerikai rakétavédelmi rendszer egyes elemeinek lengyelországi és csehországi elhelyezése nem változtatja meg a stratégiai egyensúlyt az Egyesült Államok és Oroszország között, nem jelent stratégiai fenyegetést Oroszországra - mondta Fried, rámutatva, hogy nem Oroszország csapásmérő nukleáris arzenálja a célpont, és ezt Moszkva jól tudja.

Obering megismételte, hogy a tíz amerikai ellenrakéta nem képes ellensúlyozni az orosz interkontinentális ballisztikus rakéták százait, amelyek robbanófejek ezreivel vannak felszerelve. Hozzátette, ezek az amerikai ellenrakéták arra hivatottak, hogy visszaverjék a Közel-Kelet irányából, jelesül Irántól származó rakétafenyegetést.

Obering altábornagy hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok részvételt nem, de együttműködést ajánl Oroszországnak a rakétavédelmi rendszert illetően. Úgy vélte, hogy a kelet-európai tervek miatti orosz panaszok a volt szuperhatalom azon erőfeszítését tükrözhetik, hogy ismét érvényt szerezzen saját akaratának. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS