2020. február 26. szerdaEdina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Négy év börtön egy bloggernek "az iszlám vallás és az államfő megsértéséért"

2007. február 22. 19:25, utolsó frissítés: 19:25

Egy alexandriai bíróság négy évi szabadságvesztésre ítélt csütörtökön egy fiatal egyiptomi blogírót "az iszlám vallás és Hoszni Mubarak államfő megsértéséért".

A 22 éves Abdel Karim Szulejmán volt joghallgató az első blogger, akit bíróság elé állítottak az észak-afrikai arab országban az interneten közzétett írásaiért. A bíró kijelentette az ítélet indoklásában: a vádlott azt állította az általa létrehozott internetes honlapon, hogy az iszlám "terrorizmusra, gyűlöletre és gyilkolásra uszít". Felhozta még indoklásképpen, hogy a vádlott támadta írásaiban a rendszert és annak jelképeit.

Szulejmán kárhoztatta internetes cikkeiben a kairói al-Azhar egyetemet, a szunnita muzulmán művelődés fellegvárát, azt állítva róla, hogy szélsőséges tanokat terjeszt. (Ő maga is ennek az intézménynek volt hallgatója, de kicsapták blogjának tartalma miatt.) Egy másik cikkében azt írta, hogy a 2005-ös alexandriai muzulmán-keresztény villongásokban a muszlimok "barbárul viselkedtek".

Másutt terroristaként jellemezte Mohamed próféta néhány társát, megint másutt Mubarak elnököt az ókori Egyiptom elnyomó fáraóihoz hasonlította. A vádlott nem tagadta, hogy ő írta a vád tárgyát képező nyolc cikket, de hangoztatta, hogy csupán a szabad véleménynyilvánításhoz való jogát gyakorolta. Védői bejelentették, hogy fellebbeznek.

Az Amnesty International nemzetközi emberjogi szervezet a véleményszabadság arculcsapásaként értékelte az egyiptomi bíróság döntését. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS