2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Olasz kormányválság: Romano Prodi lemondott

2007. február 22. 19:21, utolsó frissítés: 19:21

Rövid időre szóló mandátummal rendelkező, "áthidaló kormány" létrehozását szorgalmazta csütörtökön a Silvio Berlusconi vezette jobboldali Forza Italia (FI) párt Romano Prodi olasz miniszterelnök kabinetjének előző napi lemondása után.

Renato Schifani
, az FI szenátusi csoportjának vezetője szerint az átmeneti kormány fő feladata a jelenlegi választási törvény módosítása lenne, azt követően pedig új parlamenti választásokat kellene kiírni az országban. Schifani úgy vélekedett: elegendő lenne annyi változtatás, hogy a szenátusban többséget szerző pártokat is "jutalmazzák" mandátumokkal, mint ahogyan jelenleg a képviselőházi választások esetében történik, és ezzel stabilabb lenne az olasz törvényhozás. Hozzátette ugyanakkor, hogy a jobboldali erőknek tulajdonképpen nem is lenne erre szüksége, mert a legújabb közvélemény-kutatások szerint a jobboldali pártok 12 százalékkal vezetnek a most leköszöntő baloldali kormánykoalíció, az Unió előtt.

Az olasz választási törvény, amelyet a tavalyi választások előtt éppen a Berlusconi vezette parlamenti többség szavazott meg, sokak szerint a belpolitikai instabilitás egyik oka, ugyanis jelentős többséget biztosított az Uniónak a képviselőházban, a szenátusban viszont mindössze egy plusz mandátummal rendelkeztek a kormánypártok az ellenzékkel szemben. Így fordulhatott elő, hogy a Massimo d,Alema külügyminiszter által szerdán előterjesztett külpolitikai programbeszéd az ellenszavazatok és a tartózkodások miatt nem kapta meg az elfogadásához szükséges 160 szavazatos többséget.

A Forza Italia jelenleg Olaszország legnagyobb pártja. A 2006. áprilisi választásokon a képviselőházban 23, míg a szenátusban 24 százalékkal részesült a voksokból.

A csütörtöki nap folyamán Giorgio Napolitano államfő előbb a két házelnököt, Franco Martinit és Fausto Bertinottit fogadta a kormányválsággal kapcsolatos konzultációk keretében, majd következtek az egyes pártok vezetői. Az eddigi nyilatkozatokból egyre inkább az előre hozott választások képe rajzolódik ki, mert többen is a kormánykoalíció lehetséges kiszélesítése ellen foglaltak állást.

A baloldali Unió koalíciós kormányát szerdán a római szenátusban leszavazták: a kabinet nem kapta meg a többség jóváhagyását a Massimo D,Alema külügyminiszter által előterjesztett beszámolóra. Ennek legvitatottabb pontja az volt, hogy a Prodi-kormány továbbra is fenn akarja tartani az afganisztáni olasz katonai missziót, amelyet mint "politikai és civil küldetést", a közép-keleti ország békéje előfeltételének tekint.

A szenátusban elszenvedett vereség az eddigi legsúlyosabb kudarc volt a kilenc hónapja hivatalba lépett Prodi-kormány számára. A kabinetet ráadásul élesen megosztják olyan belpolitikai kérdések is, mint a költségvetés, a nyugdíjrendszer reformja, valamint az azonos nemű és a házasságkötés nélkül együtt élő párok jogi státusának rendezése.

A szavazáson mindössze két voks hiányzott ahhoz, hogy a kormány megkapja a 160 szavazatos többséget. D,Alema már korábban célzott arra, hogy ha a szenátusban leszavazzák, a kabinet lemond. A szavazás után előbb Prodi válságtanácskozást tartott a miniszterelnöki hivatalban, majd este a Quirinale palotába ment, hogy benyújtsa lemondását Napolitano köztársasági elnöknek, aki ezt elfogadta.

Prodi szerda este szóvivője útján tudatta: kész folytatni miniszterelnöki ténykedését, ha a balközép többség teljes támogatásáról biztosítja. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS