2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

EU: 20%-os CO2-kibocsátáscsökkentés 2020-ig

2007. február 21. 16:50, utolsó frissítés: 16:50

Az EU önkéntes és egyoldalú vállalás alapján 2020-ig 20%-kal csökkenti széndioxid-kibocsátását valamennyi országának átlagában - döntötték el kedden a tagállamok külügyminiszterei.

Az EU ugyanakkor azt tartja kívánatosnak, hogy a jövő évtized végére a világ fejlett országai legalább 30 százalékkal csökkentsék kibocsátásukat, és ebben az Egyesült Államok és a jelentős kibocsátású, gyorsan fejlődő országok is vállaljanak részt. A miniszteri ülésen elfogadott dokumentumot hivatalosan a tagországok állam- és kormányfőinek még jóvá kell hagyniuk március 9-én.

A tagországok között belső tárgyalások kezdődnek arról, hogy milyen kritériumok alapján oszoljon meg a csökkentés terhe a tagállamok között. Az EU-s klímavédelmi csomagterv részeként múlt héten az uniós energiaügyi miniszterek célként döntöttek arról, hogy az energiafelhasználásban a megújuló energiák részaránya érje el a 20 százalékot uniós szinten. A csomaghoz tartozik, hogy a légi közlekedésben is vezessék be a kibocsátás-elszámolást, továbbá, hogy gépkocsiknál a széndioxid-határértéket csökkentsék - az Európai Bizottság javaslata szerint 120 gramm/kilométerre.

A brüsszeli ülésen a cseh delegáció tájékoztatást adott a kelet-közép-európai régió fenntartható fejlesztését célzó Kárpátok keretegyezményről. A 2003-ban aláírt megállapodás - amelynek Románia és Magyarország is részese - a természeti sokféleség, a területfejlesztés és az integrált vízgyűjtő gazdálkodás területén rögzíti a Kárpát-medence országainak együttműködési szándékát. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS