2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szmog Ulánbátorban: a jurtanegyedekben szénnel fűtenek

2007. február 21. 16:05, utolsó frissítés: 16:05

Mongólia fővárosát a kék ég földjeként ismerik, de téli hónapokban Ulánbátort szürke füstfelhő borítja. A füst néha annyira sűrű, hogy a nemzetközi repülőtársaságok gyakran azért jelentenek be késést vagy törlik járatukat, mert rosszak a leszálláshoz a látási körülmények.

Az ulánbátori környezeti egészségkutató központ szerint a nő az elhalálozási ráta, a lakosság egészségi állapota romlik, szignifikánsan megnőtt a légúti megbetegedésekben – hörghurutban, tüdőgyulladásban vagy tüdőrákban – szenvedők száma.

Mongóliában roppant kicsi a népsűrűség, óriási területen mindössze 2,6 millióan élnek, ám ezzel szemben igen erős az urbanizációs trend: 60%-uk városi, s ezek egyharmada Ulánbátorban él.

A városba költözők száma 1991 után nőtt meg a vidék szociális és gazdasági problémáinak jelentkezése után. A vidékiek tömegesen költöztek be Ulánbátorba abban a reményben, hogy munkát találnak, oktatási lehetőséget és jobb életfeltételeket. 220 ezernél is többen költöztek a fővárosba 2000-2006 között, ám mivel kevés a lakás, jurtanegyedekben laknak, folytatva tradicionális életmódjukat.

A jurtanegyedekben nincs vezetékes víz, sem fűtés, ezért a lakók mindennel, amit találnak, fűtenek: szénnel, fával, ezzel is növelve a téli szmogot. Az állandó füst kialakulásáért azonban a három szénnel fűtő hőerőmű és az egyre több személygépkocsi is hozzájárul.

A BBC riportere egy pásztorcsaládot szólaltatott meg, akik egy 95 kilométerre lévő kis faluból költöztek be a fővárosba, miután a csorda az időjárás zordsága miatt elpusztult. Mivel vidéken másképp lehetetlen megélni, mert munkalehetőség nincs, a család most az egyik jurtanegyedben lakik. Ők is szénnel fűtenek, mert bár van villanyáram, nem engedhetik meg maguknak, hogy melegítésre használják.

A média kezdeményezésére a kormány végül felállított egy munkacsoportot a légszennyezés csökkentésére írt akcióterv kivitelezésére. Ennek keretében büntetéseket szabnának ki a szennyezőkre, projektekkel bátorítanák az alternatív fűtőanyagok használatát, és megoldást keresnének a migráció csökkentésére. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS