2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hidegháborús ütemű felderítést ígér az új amerikai kémfőnök

2007. február 21. 11:54, utolsó frissítés: 11:54

Hidegháborús ütemű felderítést ígért Michael McConnell amerikai hírszerzési igazgató, aki kedden tette le a hivatali esküt. "A kormánynak el kell kezdenie új technológiák és képességek megszerzését, méghozzá olyan ütemben, amilyen a hidegháború idején volt tapasztalható" - jelentette ki a több évtizede a hírszerzésben dolgozó nyugállományú altengernagy, megjegyezve, lépést kell tartani a felgyorsult terrorizmussal.

Az eskütételen jelen volt George Bush elnök is, aki sürgette: olyan új ügynököket kell toborozni, akik a megfelelő nyelvi és kulturális ismeretek birtokában képesek információkat gyűjteni az al-Kaidáról és egyéb terrorista szervezetekről.

A Washington melletti Bolling légi támaszponton rendezett beiktatási ünnepségen az amerikai elnök rámutatott az amerikai hírszerzés egyik gyengeségére: nagyon kevés az arab és fárszi nyelven beszélő ügynök.

Bush azt is kifejtette: a hírszerzési igazgatónak nemcsak a tizenhat egymással is vetélkedő amerikai titkosszolgálat együttműködésén kell javítani, hanem a hírszerzés és a kormány között is hatékonyabb információáramlást kell biztosítani.

McConnell, aki néhány napja foglalta el hivatalát, elmondta: a terroristák is fejlődnek a technológiákkal, egy merénylet megtervezéséhez és kivitelezéséhez szükséges idő "drámai módon" lecsökkent. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS