2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Irak: hazamehet a brit katonák fele

2007. február 21. 11:37, utolsó frissítés: 11:37

Az Irakban állomásozó brit haderő csaknem felének hazahívását fogja bejelenteni Tony Blair brit kormányfő. A The Sun, a legnagyobb brit bulvárlap és a The Guardian, a legnagyobb baloldali brit napilap szerdai számának értesülései szerint - amelyeket már kedd éjjel átvett a brit média - Tony Blair szerdán bejelenti az alsóházi képviselőknek, hogy a jelenleg hétezer fős, Dél-Irakban állomásozó brit kontingensből májusig 1500-at, karácsonyig pedig összesen 3 ezret vonnak ki.

Ha az értesülésekben szereplő menetrend helytálló, a csapatkivonási program végén már nem Tony Blair lesz a brit kormányfő. Blair ugyanis már tavaly bejelentette, hogy még a kormányzó Munkáspárt idei őszi éves kongresszusa előtt távozik.

A Downing Street-i kormányfői hivatal kedd este sem megerősíteni, sem cáfolni nem volt hajlandó a csapatkivonás bejelentéséről szóló értesüléseket. Blair szóvivője csak annyit mondott: a kormányfő akkor jár el helyesen, ha először a parlamentet tájékoztatja.

Blair már a BBC tévé vasárnapi politikai magazinműsorában azt mondta, hogy a dél-iraki Bászra és a környező térség biztonságának megszilárdítását célzó katonai erőfeszítés "sikerrel járt".

A BBC kedd esti beszámolója szerint azonban azok az értesülések, amelyek szerint a kormányfő bejelenti a teljes brit kontingens 2008 végéig történő kivonását is, "meglehetősen távol esnek a valóságtól". Downing Street-i források szerint az iraki brit haderő leépítésének ütemezése a mindenkori biztonsági helyzet függvénye, és annak romlásával az ütem lassulhat. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS