2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Afganisztán: jöttek a tálibok, a rendőrök futásnak eredtek

2007. február 20. 11:52, utolsó frissítés: 11:52

Feltételezett tálib lázadók rövid időre elfoglaltak hétfőn egy kis várost Nyugat-Afganisztánban, miután a helyi rendőrség tagjai elmenekültek onnan a közeli erdőbe.

A rajtaütés egy nappal azután történt a Farah tartománybeli Bakva városában, hogy egy, az út mentén elrejtett robbanószerkezet megölt négy, az ópiumültetvények irtásában részt vevő rendőrtisztet. A tálib harcosok mindössze fél órát töltöttek a városban, három járművet zsákmányoltak, majd ismeretlen irányba távoztak.

A tartományi rendőrfőnök közölte: elvesztették a kapcsolatot a bakvai rendőrökkel. Az afgán belügyi szóvivő szerint a rendőrök kedden reggel visszatérnek a városba.

Bakva a legnagyobb ópiumtermelő afgán tartomány, Hilmend közelében fekszik és ebben a hónapban már a második körzet, ahol megkérdőjelezték a kormányerők ellenőrzését. Február 1-én a hilmendbeli Musza Kalát foglalták el a tálibok.

2006-ban 49 százalékkal, 6700 tonnára nőtt Afganisztán máktermelése, ez 670 tonna heroin előállításához elegendő. A kabuli kormány elutasította azt az amerikai ajánlatot, hogy növényvédő szerekkel szórják be a mákültetvényeket, ellenben ígéretet tettek traktorokkal és kézi erővel történő kiirtásukra. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS