2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nukleáris rakétákkal fenyeget Oroszország

2007. február 20. 11:44, utolsó frissítés: 11:44

Oroszország nukleáris rakétákat szegezhet Lengyelországra és Csehországra, ha a két kelet-európai országban telepítik az amerikai rakétavédelmi rendszer elemeit - helyezte kilátásba az orosz hadászati rakétaerők parancsnoka hétfőn. A NATO nemtetszésének adott hangot az orosz tábornok kijelentése miatt.

"Ha a lengyel és a cseh kormány ilyen döntést hoz, akkor az orosz hadászati rakétaerők képesek lesznek arra, hogy ezeket a létesítményeket is célpontként szerepeltessék" - fogalmazott Nyikolaj Szolovcov egy sajtótájékoztatón.

A vezérezredes kérdésre válaszolva azt mondta, Oroszország rendelkezik egy, Kelet-Európából kiinduló esetleges fenyegetés elhárításához szükséges eszközökkel. Mi több, Szolovcov szerint az orosz hadiipar könnyűszerrel felújíthatja, és öt-hat éven belül hadrendbe állíthatja a közepes hatótávolságú rakétákat, ha a Kreml a fegyverfajtát betiltó - a 80-as években aláírt - orosz-amerikai INF-szerződés felbontása mellett döntene.

Súlyos fejlemény lenne, ha Oroszország felújítaná a közepes (1000-5500 kilométeres) és rövidebb (500-1000 kilométeres) hatótávolságú rakéták gyártását és telepítését: a két fél közötti kapcsolatok súlyos romlását jelezné, s egyben fegyverkezési versenyt indíthatna el.

Bár az amerikai rakétavédelmi rendszer kiépítése, s Lengyelország, illetve Csehország bekapcsolása nem NATO-téma, hanem a három érintett ország ügye, a katonai szövetség mégis érintve van, hiszen mindhárom ország NATO-tagállam.

A NATO-orosz szópárbaj azután hangzott el, hogy Mirek Topolánek cseh és Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök varsói tárgyalásaikat követő közös sajtótájékoztatójukon bejelentették: Csehország és Lengyelország valószínűleg beleegyezését adja az amerikai rakétavédelmi pajzs egyes elemeinek országuk területén történő telepítéséhez.

Kaczynski az amerikai rakétapajzzsal kapcsolatban korábban elhangzott orosz ellenvetésekre utalva kijelentette: "Bármely állítás, amely azt sugallja, hogy a rakétapajzs megváltoztatja az erőviszonyokat Európában, félreértés". A rakétapajzs nem a "normális" államok ellen irányul, hanem az a célja, hogy védelmet nyújtson "olyan államok esetleges tevékenysége ellen, amelyek nem akarják tekintetbe venni a világban elfogadott alapelveket" - mondta. Hozzátette: a védelmi rendszer a NATO valamennyi tagját szolgálja, nem csak az Egyesült Államokat. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS