2020. február 23. vasárnapAlfréd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Fél éven belül kezdheti Irán az ipari méretű urándúsítást

2007. február 20. 11:24, utolsó frissítés: 11:24

Iránnak fél-egy évre lehet szüksége az ipari méretű urándúsítás megkezdéséhez - közölte kedden Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója.

Az atomsorompó-egyezmény betartásán őrködő szakosított ENSZ-szervezet vezetője a Financial Timesnak adott interjúban elmondta, Teherán néhány hónapon belül felszerelhet 3000 urándúsító centrifugát. "Ez lehet hat hónap, lehet egy év" - mondta Baradei, aki szerint nagyon valószínű, hogy Irán nem tesz eleget az ENSZ Biztonsági Tanácsa kérésének, és nem függeszti fel az urándúsítást.

A NAÜ főigazgatója a tervek szerint kedden Bécsben Ali Laridzsáni atomügyekben illetékes iráni főtárgyalóval találkozik, mielőtt a héten benyújtaná az iráni atomprogramról szóló jelentését az ENSZ Biztonsági Tanácsának.

Baradei a Financial Timesnak lapnak elmondta: hírszerzési értesülések szerint Iránnak legkevesebb öt évre van szüksége ahhoz, hogy atomfegyver gyártására legyen képes.

"A dúsítási képességre vonatkozó aggodalom hat hónapja volt helyénvaló, jelenleg már nem, mivel Irán legalább hat hónapja működteti a centrifugákat" - mutatott rá Mohamed el-Baradei. Az ideális helyzet az lenne, ha biztosítanák, hogy Irán ne tegyen szert ipari méretű kapacitásra, és teljes körű ellenőrzést lehetne végezni az iráni atomlétesítményekben - szögezte le a NAÜ vezetője. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS