2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Európai egység a kibocsátás 30%-os csökkentésére?

2007. február 19. 16:40, utolsó frissítés: 16:40

Három környezetvédelmi miniszter 27 EU-tagállamot szólít egységre a klímaváltozás megfékezése érdekében bevezetendő új korlátozásokkal kapcsolatban. A brit tárcavezető, David Miliband és társai a széndioxid-kibocsátás 30%-os csökkentését sürgetik 2020-ig (az egyes országokban mért 1990-es szinthez viszonyítva). A javaslatot kedden tárgyalják meg a tagállamok miniszterei Brüsszelben.

„Mindannyian tudjuk, hogy az aktuális kiotói szerződés nem megy elég messzire” – írta a brit környezetvédelmi miniszter a BBC oldalán is olvasható közleményében. A miniszter megfogalmazása szerint az EU-nak az élre kell állnia és félretennie a belső ellentéteket az új kibocsátási célszámok tekintetében.

Stavros Dimas környezetvédelmi EU-biztos arra szólította fel a világ fejlett országait, hogy kövessék az EU példáját, s járuljanak hozzá a kibocsátáscsökkentést célzó nemzetközi egyezmény megszületéséhez. A nemzetközi tárgyalások ugyanis mindeddig kudarcba fulladtak a „Kiotó utáni” szerződésről; több állam kormánya kétségbe vonta, hogy globális szempontból hatékony lenne az egyes országok kibocsátásának korlátozása. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS