2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elítélte a képviselőház Bush iraki csapaterősítési terveit

2007. február 19. 10:50, utolsó frissítés: 10:50

A washingtoni képviselőház biztos többséggel fogadta el pénteken a George Bush elnök iraki csapaterősítési tervét elítélő határozatot, a szenátusban azonban nem kerülhetett megvitatásra a javaslat.

A szenátorok 56:34 arányban megszavazták ugyan az amúgy nem kötelező érvényű határozati javaslat vitára bocsátását, de ez nem volt elég. A szenátus szabályai szerint ehhez legalább 60 szavazat kell.

A 246-182 arányú többséggel elfogadott nem kötelező érvényű határozatról négynapi vita után szavazott a kongresszus alsóháza. A C-SPAN kongresszusi hírtelevízió adatai szerint 2 demokrata párti képviselő a határozat ellen szavazott, míg 17 republikánus honatya a Bush politikáját ellenző javaslat mellé állt.

A mindössze kétmondatos állásfoglalás szerint a kongresszus elítéli George Bush elnök által ez év január 10-én bejelentett döntést arról, hogy az Egyesült Államok további több mint 20 ezer katonát vezényel Irakba.

A kétpárti határozat ugyanakkor megállapítja, hogy a kongresszus és az amerikai nép továbbra is támogatja és megvédi az amerikai fegyveres erők tagjait, akik bátran és becsülettel szolgáltak vagy szolgálnak Irakban.

A Fehér Ház egyébként világossá tette, hogy akárhogyan is alakul a képviselőházi vita, akármilyen határozatot fogad is el a kongresszus, a meghirdetett ütemben folytatják a csapatok küldését Irakba. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS