2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ásatások egy jeruzsálemi mecset közelében: Damaszkuszban Izrael-zászlót égettek

2007. február 14. 13:49, utolsó frissítés: 13:49

A jeruzsálemi al-Aksza mecset közelében megkezdett izraeli ásatások folytatódnak - közölte Ehud Olmert miniszterelnök kedden, nem sokkal azután, hogy az építtető kormányügynökség úgy döntött, leállítja a Templom-hegyre vezető gyalogos feljáró vitatott újjáépítését.

A Háárec című napilap internetes oldalán számolt be arról, hogy a Zsidó Negyed Fejlesztési Társaság, amelyet az építés- és lakásügyi minisztérium felügyel, visszavonta az építési engedély iránt beadott kérelmét, és új megoldás után néz.

Az ásatás heves tiltakozást váltott ki a palesztin kormány, valamint muzulmán országok és vallási vezetők részéről, akik azt hangoztatták, hogy a munkák kárt tehetnek a Templom-hegyen közelben álló al-Aksza mecset talapzatában. Izrael cáfolja ezt.

Az izraeli ásatás múlt kedden kezdődött a zsidó, az iszlám és a keresztény vallás számára egyaránt szent helynek számító Templom-hegy óváros felőli oldalán, előkészítéseként annak a tervnek, amelynek értelmében újjáépítenék a Templom-hegyre a Mórok kapuján át vezető feljárót. A korábbi földsáncszerű feljáró három éve részben beomlott, s azt azóta egy faépítmény helyettesíti.

Jeruzsálem izraeli polgármestere, Uri Lupoljanszki már hétfőn bejelentette, hogy a feljáró építkezését felfüggesztik, új terveket készíttetnek, s azokat a nyilvánosság bevonásával vitára terjesztik, hogy a terv bírálói is kifejthessék érveiket.

Damaszkuszban tömegtüntetést tartottak kedden az ásatások ellen. A város utcáin több tízezren vonultak fel, egyesek izraeli zászlót égettek, mások vérüket ajánlották fel az al-Aksza mecset megmentésére. Az egyik szónok felkelésre szólította fel az arab és muzulmán népeket. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS