2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Csúcsértekezlet májusban: a Kiotó utáni szabványokat is megvitatnák

2007. február 14. 13:25, utolsó frissítés: 13:25

Egyetértett Tony Blair brit miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár kedd esti berlini találkozójukon abban, hogy itt az ideje új intézkedéseket hozni a világméretű felmelegedés ellen.

Merkel már a világ hét legfejlettebb ipari hatalmát és Oroszországot tömörítő G8 csoport június 6-8-i, az észak-németországi Heiligendammban rendezendő találkozóján szeretné elfogadtatni azt a tervet, hogy a felmelegedést a következő évtizedekben legfeljebb két fokra korlátozzák.

Blair és Merkel megállapodott, hogy májusban a klímaváltozással foglalkozó nemzetközi értekezletet kell tartani, amely előkészítené a júniusi G8 csúcsot. Merkel nyitva hagyta, hogy milyen szintű lenne ez az összejövetel, melynek feladata a technikai kérdések tisztázása volna, és új szabványokat állapítana meg 2012 után a légkört károsító gázok kibocsátására.

A kiotói jegyzőkönyv szerint az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását 2012-ig 5 százalékkal 1990-es szintjük alá kell csökkenteni. A kiotói megállapodás mentesített olyan nagy környezetszennyezőket, mint Kína és India, ami a fő oka volt annak, hogy az Egyesült Államok, az üvegházhatást okozó gázok fő kibocsátója, nem írta alá a jegyzőkönyvet. Merkel elképzelései szerint meg kell vitatni a Kínába, Indiába és Brazíliába irányuló technológia-kivitel problémáját, hogy korlátozni lehessen az ottani károsanyag-kibocsátást.

Blair a brit kormány teljes támogatásáról biztosította az elképzeléseket. Szóba került a március 8-9-i európai uniós csúcstalálkozó kérdése is. Merkel síkraszállt az Európai Bizottság vitatott javaslata mellett, melynek értelmében 2020-ig a széndioxid-kibocsátást az EU-ban 30 százalékkal kellene mérsékelni. Azzal a célkitűzéssel is egyetértett, hogy a megújuló energia részarányát ugyanezen időszakban 20 százalékkal növelni kell.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS