2020. július 7. keddApollónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mintegy 200 afganisztáni öngyilkos merénylő áll készenlétben

2007. február 14. 13:10, utolsó frissítés: 13:10

Mintegy 200 tálib áll készen arra, hogy öngyilkos merénylőként vesse magát a küzdelembe az Afganisztánban állomásozó külföldi erők ellen a tavaszra meghirdetett nagy offenzívában - jelentette be szerdán a fanatikus szunnita muzulmán fegyveresek egy parancsnoka az ázsiai ország déli részén.

Abdul Rahim molla, aki úgy mutatkozott be újságíróknak, mint a Hilmend tartományban harcoló tálib erők főparancsnoka, kijelentette, hogy 8-10 ezer tálib harcos veszt majd részt a tavaszi nagy támadásban.

"Ezenkívül kétszáz emberünk kész életét adni földünkért és vallásunkért" - mondta a tálib katonai vezető. Hozzátette: "Úgy fogjuk bevetni ezeket az emberi bombákat, hogy a lehető legnagyobb emberveszteséget okozzuk ellenségeinknek" - mondta nyugati tudósítóknak telefonon.

Az afgán hatóságok hivatalos adatai szerint a múlt évben mintegy 130 öngyilkos merényletet követtek el Afganisztánban a NATO ott szolgálatot teljesítő erői és a kabuli kormány katonái ellen, 2005-ben pedig mintegy húszat.

A NATO is kilátásba helyezte nemrégiben, hogy nagyszabású offenzívát indít a tél elmúltával az afgán kormányellenes erők ellen, amelyeknek tavaly roppant mértékben megélénkült a fegyveres tevékenysége. 2006-ban négyezer ember vesztette életét a fegyveres harcok következtében, több mint a tálibok kormányát megdöntő, 2001-ben lezajlott háború óta bármikor. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS