2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Prostitúcióra kényszerítettek bakákat az orosz hadseregben

2007. február 14. 11:33, utolsó frissítés: 11:33

Prostitúcióra kényszerítettek kiskatonákat rangidős társaik egy szentpétervári laktanyában egy orosz civil szervezet, a Katonaanyák Bizottsága szerint.

A Katonaanyák Bizottsága - a katonák jogainak védelmében fellépő legbefolyásosabb orosz civil szervezet - egy onnan leszerelt katona beszámolója alapján a katonai ügyészséghez fordult, és minderről beszámolt az Eho Moszkvi orosz rádióállomásnak kedden.

A Human Rights Watch nemzetközi emberi jogi jogvédő szervezet szerint a fiatal sorkatonák súlyos bántalmazása és megalázása az orosz hadseregben évente öngyilkossági kísérletek százaihoz, illetve dezertálási próbálkozások ezreihez vezet.

A legújabb beszámolók szerint a Szentpétervár központjában, az Ermitázs közelében álló, 3727-es számú laktanyában egyes leszerelés előtt álló katonák pénzkereseti forrásként kényszerítettek szexuális szolgáltatásokra fiatalabbakat. Szabályos ügyfélköre alakult ki a prostituált bakáknak, s minden éjszaka tucatnyi kiskatona volt távol - mondták a katonaanyák.

Okszana Kasziancsik, a Katonaanyák Bizottságának szentpétervári képviselője szintén egy volt katonára hivatkozva azt is elmondta, hogy magas rangú tisztek, köztük nyugalmazott tábornokok is voltak az "ügyfelek" között. Ezt az állítást egy katonai szóvivő "badarságnak" minősítette. Az állítás "túllépi a jó ízlés határait, és legalábbis komoly vizsgálatot követel" - mondta a szóvivő.

A szentpétervári katonai ügyészség ígértet tett, hogy kivizsgálják a bejelentést. A jogvédők egyik képviselője elmondta: nem ez az egyetlen ilyen eset, amiről tudomásuk van. Ugyanabból a laktanyából is érkezett már korábban, 2005-ben hasonló bejelentés, de akkor a hivatalos vizsgálat eredménytelenül zárult. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS