2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kína: legkevesebb százezer korrupt párttag

2007. február 13. 11:48, utolsó frissítés: 11:48

A Kínai Kommunista Párt (KKP) közel százezer tagja ellen indult fegyelmi eljárás tavaly korrupció miatt, miközben a kommunista vezetésű pekingi kormányzat vaskézzel igyekszik fellépni a hatalmát veszélyeztető, széles körben elterjedt jelenség ellen.

Kan Ji-seng (Gan Yisheng), a KKP központi fegyelmi bizottságának titkárhelyettese keddi pekingi sajtóértekezletén elmondta: a fegyelmi eljárás alá vont 97 260 párttag több mint 80 százaléka kenőpénzt fogadott el, megsértve a KKP pénzügyi és gazdasági ügyekben kiadott iránymutatásait. A pártfegyelmit 3530 személy - köztük hét, legalább tartományi kormányzói rangú tisztségviselő - esetében állami büntetőeljárás is követte.

Kan Ji-seng a sajtóértekezleten mindazonáltal elismerte, hogy rövid távon szinte lehetetlen kiirtani a korrupciót a kínai társadalomból.

A megvesztegetés miatt pátfegyelmivel büntetett kínaiak százezres száma első látásra nagynak tűnhet ugyan, ám elenyésző a KKP mintegy 70 milliós tagságához képest: a Kan Ji-seng által idézett adatok szerint a teljes párttagság 0,14 százaléka. "Ez a ráta nagyon alacsony, és azt jelenti, hogy a párttagok többsége becsületes ember" - hangoztatta a titkárhelyettes.

A KKP az elmúlt években több kampányt indított a korrupció felszámolása érdekében, Hu Csin-tao (Hu Jintao) pártvezető-államfő és más tisztségviselők pedig arra figyelmeztettek, hogy gyors haladásra van szükség e téren, különben a kenőpénzek gyakorlata aláássa a párt legitimitását.

Az elmúlt évek botrányai közül kiemelkedik Csen Liang-jü (Chen Liangyu) sanghaji polgármester tavaly szeptemberi menesztése, aki tetemes összeget utalt át a város nyugdíjalapjából ingatlanfejlesztési beruházások finanszírozására, s korrupció vádjával fosztották meg tisztségétől tavaly Liu Cse-hua (Liu Zhihua) pekingi alpolgármestert is. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS